‘Le Figaro’: Bin Salman potiče napetost između Indije i Pakistana

Očekuje se da Indija neće biti zadovoljna Bin Salmanovim najavama investicija u Pakistan vrijednih 21 milijardu dolara (EPA)

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman napravio je grešku koju čelnici ostalih svjetskih država nastoje izbjeći: dolazak u službenu posjetu Indiji nakon prethodne posjete Pakistanu kako bi se izbjeglo podizanje tenzija između dva nuklearna susjeda.

Georges Malbrunot, urednik uglednog francuskog lista Le Figaro, na početku svog teksta o Bin Salmanovoj posjeti skreće pažnju na bombaški napad u Kašmiru, koji se dogodio uporedo s tim događajem, a u kojem je stradalo 40 indijskih vojnika.

U tekstu pod naslovom “Mohammed bin Salman potiče napetost između Pakistana i Indije” autor iznosi sumnju da će povratak princa u Saudijsku Arabiju prije nego što je u utorak poletio za Delhi biti dovoljan da otkloni konfuziju koja se pojavila u indijskoj štampi.

‘Bez politiziranja sankcija UN-a’

Javno mišljenje čeka odmazdu protiv Pakistana nakon bombaškog napada na vojni konvoj u Kašmiru, napisao je Malbrunot.

Pojašnjava da je Indija za taj napad okrivila Jaish-e-Mohammed, grupu koja se dovodi u vezu s pakistanskom obavještajnom službom.

Istakao je da Bin Salman nije osudio tu grupu tokom svoje posjete Pakistanu.

Naprotiv, u zajedničkom saopćenju Saudijske Arabije i Pakistana na kraju posjete istaknuta je potreba da se “ne politizira režim sankcija Ujedinjenih naroda”.

Sve se to događa u vrijeme upornih zahtjeva Indije da se Masood Azhar, vođa Jaish-e-Mohammeda, sa sjedištem u Pakistanu, uvrsti na listu sankcija UN-a, čije usvajanje Kina i dalje koči.

Milijarde dolara idu u Indiju

Autor dodaje da je, s druge strane, Indija ta koja pokušava izolirati svog susjeda na međunarodnoj političkoj sceni, Stoga se očekuje da neće biti zadovoljna Bin Salmanovim najavama investicija u Pakistan vrijednih 21 milijardu dolara.

Malbrunot spominje da je New Delhi, posredstvom svog ministra vanjskih poslova, pokušao umanjiti značaj posjete Islamabadu Bin Salmana, koji je izjavio da Saudijska Arabija razumije koje su to obaveze Indije kad je riječ o borbi protiv terorizma.

U tom kontekstu spomenuo je da je Rijad 2012. predao Indiji Pakistanca Zabihullaha Ansarija, glavnog organizatora napada na Mumbai 2008.

Autor dalje spominje da je Saudijska Arabija važna za Indiju s više aspekata.

Iz te zemlje uvozi 17 posto svojih potreba za naftom, u Saudijskoj Arabiji živi više od 1,7 miliona indijskih državljana, koji svake godine u svoju državu prebacuju približno 11 milijardi dolara.

‘Naredio ubistvo Jamala Khashoggija’

Indija se, također, nada da će Bin Salmanova posjeta donijeti državi nove investicije, naročito u energetskom sektoru, što ide u prilog aktualnoj indijskoj vladi uoči parlamentarnih izbora, koji bi trebali biti održani za tri mjeseca.

O cilju Bin Salmanove azijske turneje, koja ga vodi i do Kine, Malbrunot ističe da saudijski prestolonasljednik želi pokazati svijetu da on nije “izopćenik”, nakon zaključka američke Centralne obavještajne agencije (CIA) da je on naredio ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, čije je tijelo raskomadano u saudijskom konzulatu u Istanbulu početkom oktobra 2018.

Autor na kraju zaključuje da je Rijad pokazivao sve veće težnje ka saradnji s azijskim partnerima, koji u odnosu na zapadne države ne posvećuju toliku pažnju ljudskim pravima.

Izvor: MEE