Le Drian: Svijet će nakon pandemije možda biti gori

Le Drian: 'Bojim se da će svijet nakon pandemije veoma nalikovati prijašnjem, s time da će biti lošiji' (EPA)

Pandemija bolesti COVID-19 produbljuje postojeće podjele u svijetu, kinesko-američko suparništvo, a, u konačnici, ona oslabljuje multilateralizam, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Bojim se da će svijet nakon pandemije veoma nalikovati prijašnjem, s tim da će biti gori”, rekao je on za dnevnik Le Monde od ponedjeljka, prenosi Hina.

“Čini se da kao da gledamo produbljenje lomova koji već godinama narušavaju međunarodni poredak. Pandemija nastavlja, drugim sredstvima, borbu između sila.”

Predsjednik SAD-a Donald Trump obustavio je američke uplate u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), optužujući tu organizaciju da djeluje pod utjecajem Kine, države iz koje je pandemija potekla u januaru.

Kinesko-američko suparništvo

“Time se ponovo dovodi u pitanje multilateralizam”, rekao je francuski šef diplomatije i podsjetio da je SAD već istupio iz brojnih međunarodnih organizacija otkad je u Bijeloj kući predsjednik Trump.

“Ta borba [između svjetskih sila] sistematizacija je odnosa snaga koja je davno počela produbljenjem kinesko-američkog suparništva”, rekao je Le Drian.

Predsjednik SAD-a, zemlje koja je najviše pogođena pandemijom, optužuje Kinu da je “prikrivala” razmjere pandemije i nije objavila tačan broj žrtava.

Diplomatske napetosti između dviju zemalja ponavljaju se otkad je Trump postao predsjednik početkom 2017.

Washington se angažirao na nekoliko drugih frontova protiv Pekinga, pa tako optužuje Kinu za vojni ekspanzionizam u Južnokineskom moru i industrijsko piratstvo.

Dvije sile ipak su u januaru zaključile trgovinski sporazum, kojim su postigle primirje u carinskom ratu.

Le Drian je izrazio žaljenje zbog širenja “međunarodne kompetitivnosti, čak sukoba na svim područjima”, uključujući “područje informacija”, na kojem se velike sile natječu u tome koja od njih bolje upravlja krizom s bolešću COVID-19.

Kina treba poštivati EU

“Povlačenje” SAD-a, koji, “čini se, oklijeva preuzeti ulogu vođe na svjetskom nivou”, komplicira “svaku zajedničku akciju u svjetskoj politici i ohrabruje težnje Kine da to postane”, kazao je Le Drian.

“Posljedično tome, Kina jača do mjere da jednog dana može izjaviti ‘Ja sam sila i vođa”, dodao je Le Drian.

U toj igri supersila Evropa ima svoje mjesto; ona mora biti jedan od lidera umjesto da se bavi “preispitivanjem same sebe”, kao što čini u aktualnoj zdravstvenoj krizi”, kaže ministar.

Kina, također, treba “poštivati” Evropsku uniju, a ona to ne čini uvijek” i, prema Le Drianovoj ocjeni, “Peking ponekad igra na kartu podjele unutar Unije”.

Izvor: Agencije