Le Drian: Ne mijenjamo odluku i ne damo azil Snowdenu

Snowden je ranije izjavio da mu je povratak u SAD krajnji cilj, ali da želi pravedan proces (Al Jazeera)

Nema razloga da Francuska promijeni odluku iz 2013. godine kada je odbila odobriti azil bivšem službeniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edwardu Snowdenu, rekao je Jean-Yves Le Drian, šef francuske diplomacije, javlja Reuters.

Snowden je prije dva dana, kada su njegovi memoari objavljeni u 20 zemalja svijeta uključujući Francusku, rekao da je prije šest godina tražio azil u Francuskoj kada je na vlasti bio Francois Hollande, ali se nada da će mu sada predsjednik Emmanuel Macron to odobriti.

Agencija Tanjug prenosi da Snowden dao takvu izjavu nakon što je jedna ministrica u aktualnoj francuskoj vladi rekla da bi mu odobrila azil kad bi to bila njezina nadležnost.

Desetak zemalja već je odbacilo njegov zahtjev za azil.

Snowden trenutačno živi u egzilu u Rusiji.

SAD tužio Snowdena

U međuvremenu su Sjedinjene Američke Države podnijele tužbu protiv Snowdena, navodeći da njegova nova knjiga krši sporazum o neotkrivanju povjerljivih informacija.

Američko ministarstvo pravde navelo je da je Snowden objavio svoje memoare, a da ih prethodno nije podnio na uvid obavještajnoj službi, dodajući da i govori koje drži Snowden krše ugovor o povjerljivosti, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Reuters, Snowden je izjavio za američki CBS da se SAD nije suglasio dati mu obranu od javnog interesa, što bi mu omogućilo da pokuša dokazati kako je njegovo objavljivanje informacija bilo za opće dobro.

Tvrdi da američka administracija želi protiv njega pokrenuti drugu vrstu procesa.

Snowden je ranije izjavio da mu je povratak u SAD krajnji cilj, ali da želi pravedan proces.

Izvor: Agencije