LDP: Ubijenima u Sjeverinu dati status civilnih žrtava

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. godine prvostepenu presudu da su četvorica iz grupe 'Osvetnici' počinili ovaj ratni zločin (Arhiva)

Liberalno-demokratska partija Srbije (LDP) predlaže da se ubijenima u zločinu u Sjeverinu prije 24 godine prizna status civilnih žrtava.

U LDP-u navode kako državni organi Srbije do danas nisu osudili taj zločin, a glavni krivac za to je, tvrde, diskriminatorski zakon iz vremena Slobodana Miloševića, javlja Tanjug.

Odluka srbijanskog pravosuđa iz 2006. godine da na dugogodišnje zatvorske kazne osudi počinioce zločina u Sjeverinu, iako je pružila odgovarajuću satisfakciju za žrtve i njihove porodice, kako navodi LDP, nepotpuna je i nedovoljna da se zadovolji pravda i uvjere porodice ubijenih i svi Bošnjaci kako je Srbija zemlja u kojoj zakon važi jednako za pripadnike svih naroda.

‘Politika nacionalizma, zločina i patnje’ 

Liberalno-demokratska partija također konstatira da izjave brojnih balkanskih političara i dalje svjedoče o tome kako se ni poslije toliko vremena “nismo u potpunosti oslobodili politike nacionalizma, zločina i patnje, koja je našim životima dominirala prethodnih gotovo trideset godina”.

Ova stranka još podsjeća kako je zločin u Sjeverinu jedan od mnogih u kojima su životi žrtava nasilno okončani zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti, a otmicu i ubistvo 16 civila bošnjačke nacionalnosti LDP smatra jednim od najgnusnijih i najbrutalnijih zločina ratnih devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije.

Dvadeset drugog oktobra 1992. godine pripadnici srbijanskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića oteli su 16 Bošnjaka koji su iz srbijanskog sela Sjeverin autobusom krenuli u Priboj na posao.

Autobus je zaustavljen u selu Mioče, kod bh. mjesta Rudo, na putu za Priboj. Iz vozila su izvedeni samo putnici bošnjačke nacionalnosti (15 muškaraca i jedna žena), a potom su kamionom odvezeni u višegradski motel Vilina vlas.

Imena žrtava

Nekoliko dana kasnije ubijeni su, a tijela su bačena u rijeku Drinu.

Tada su nastradali: Meho Hodžić (37), Mevlida Koldžić–Hodžić (30), Ramahudin Ćatović (24), Medredin Hodžić (30), Mustafa Bajramović (44), Mehmed Šebo (30), Idriz Gibović (50), Hajrudin Sajtarević (37), Mithad Softić (42), Derviš Softić (39), Sead Pecikoza (30), Mujo Alihodžić (42), Alija Mandal (38), Muzafer Hadžić (36), Ramiz Begović (59) i Esad Džihić (24).

Vrhovni sud Srbije potvrdio je 18. maja 2006. godine prvostepenu presudu da su četvorica iz grupe “Osvetnici” počinili ovaj ratni zločin. Dragutin Dragićević osuđen je na 20 godina zatvora, a Đorđe Šević na 15 godina. Lukić, koji je u međuvremenu iz Argentine izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, te Oliver Krsmanović, koji je u bjekstvu, osuđeni su u odsustvu na po 20 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije