‘Lažni novinari’ pokušali da ulove saudijskog disidenta

Cyber napadi izazivaju ogromnu štetu po globalnu ekonomiju (Ilustracija)

Saudijski hakeri lažno su se predstavljali kao novinari s namjerom da presretnu komunikaciju istaknute saudijske opozicione figure Alija al-Ahmada koji živi u Washingtonu, prenosi agencija Associated Press.

AP otkriva da su hakeri komunicirali putem e-maila s Al-Ahmadom predstavljajući se lažno kao sekretarica glavnog urednika BBC-a koja želi dogovoriti televizijski intervju s njim vezano za Saudijsku Arabiju.   

U izvještaju AP-a se navodi da se ovaj pokušaj dogodio u februaru 2018, kada je Al-Ahmad primio e-mail od ‘Tanye Stalin’ koja se predstavila kao sekretarica glavnog urednika BBC-a.

Ovo ime je nastavilo komunikaciju sa saudijskim disidentom u Washingtonu i u narednih nekoliko dana, šaljući mu listu predloženih tema za diskusiju i objašnjavajući mu plan za njegov navodni televizijski nastup. BBC je rekao da među zaposlenicima ove televizijske kuće ne postoji osoba pod tim imenom, kao ni radno mjesto koje je navela.

Različite hakerske tehnike

U drugom pokušaju, u novembru 2017, hakeri su poslali Al-Ahmedu zlonamjernu poveznicu pod imenom novinara Jamala Khashoggija, koji je ubijen u konzulatu svoje države u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine. 

Al-Ahmad kaže kako vjeruje da Saudijska Arabija stoji iza ovih pokušaja, rekavši da je tokom proteklih godina dobio desetine sličnih poruka.

AP navodi da su hakeri razvili različite i raznovrsne tehnike kojima pokušavaju provaliti u Al-Ahmadov e-mail.

Kreirali su lažni LinkedIn profil sa više od 500 veza da potvrde identitet, za koji su upotrijebili portretnu fotografiju Souad Mekhennet, novinarke Washington Posta koja piše o nacionalnoj sigurnosti i Bliskom istoku.

Izvor: Agencije