Lažna uzbuna u najvećoj američkoj vojnoj bolnici

Glasnogovornica Pentagona saopštila je da je zapravo riječ o vježbi (Arhiva)

Lažna uzbuna je u utorak unijela paniku u najvećoj američkoj vojnoj bolnici u Washingtonu, gdje su agenti koji su pripremali vojnu vježbu greškom objavili da je „naoružani napadač“ ušao u zgradu bolnice, saopštio je Pentagon, a prenijela Hina.

Policajci okruga Montgomeryja u Marylandu priopćili su u ranim poslijepodnevnim satima da su zaprimili zahtjev za pomoć vojne bolnice Walter Reed u Bethesdi, u sjeverozapadnom predgrađu američke prijestolnice, zbog prisutnosti naoružane osobe.

Svi izlazi iz zgrade su zatvoreni a poruke o oglašavanju uzbune poslane su svima u zgradi bolnice, gdje je bio i demokratski zastupnik Dutch Ruppersberger koji je na twitteru objavio da je „na sigurnom u konferencijskoj dvorani s još 40 ljudi“.

No, ubrzo su počele kružiti proturječne informacije a glasnogovornica Pentagona saopštila je da je zapravo riječ o vježbi.

Greška u pripremi buduće vježbe

Na upit o toj vojnoj vježbi o kojoj uprava bolnice i mjesne sigurnosne službe nisu bile obaviještene, američka mornarica koja upravlja bolnicom Walter Reed rekla je nešto kasnije da je zapravo riječ o pogrešci u pripremi buduće vježbe.

Izgred je nastao „pogrešnim korištenjem sistema uzbunjivanja“, saopštila je američka ratna mornarica.

Tokom pripreme za buduću vojnu vježbu, sistem uzbunjivanja je slučajno uključen, bez riječi „vježba“ i „priprema“, što je prouzročilo reakciju sigurnosne službe.

Izgred se događa sedmicu nakon smrti tri osobe u pucnjavi blizu bolnice u Chicagu.

U junu 2016. je zbog „greške u komunikaciji“ u vezi s navodnom prisutnošću naoružanog napadača nakratko bila zatvorena američka zračna baza Andrews blizu Washingtona, odakle polijeće američki predsjednički avion Air Force One.

Izvor: Agencije