Lažan doktorat rektora Megatrenda

Ministarstvo prosvjete Srbije utvrdilo je da je doktorat iz Londona rektora privatnog univerziteta Megatrend Miće Jovanovića lažan.

Provjerom preko Evropske mreže nacionalnih informacionih centara za akademsko priznavanje i mobilnost, Ministarstvo prosvjete je utvrdilo da Jovanović posjeduje doktorat sa Fakulteta za organizaciju iz Kranja, ali uvidom u bazu podataka Londonske škole ekonomije i političkih nauka utvrđeno je da ne postoji doktorska teza Miće Jovanovića.

Ministar prosvjete Srđan Verbić pozvao je Jovanovića da odgovori na ove tvrdnje ili podnese ostavku.

Jovanović je bio mentor ministru policije Nebojši Stefanoviću, koji je doktorirao na Megatrendu.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja iz Beograda da nije potvrđena krivična odgovornost Jovanovića,  ali je ministar prosvjete pozvao nadležne organe da utvrde da li krivična odgovornost postoji te da li je bilo lažnog predstavljanja, s obzirom na to da na internetskoj stranici univerziteta Megatrend Mića Jovanović navodi da ima dva doktorata.

“Jovanović ima doktorat koji je stekao u Sloveniji na Fakultetu organizacionih nauka 1991. godine. Taj doktorat nije sporan, utvrđeno je da postoji. Naveo je da ima i drugi doktorat u Londonu, koji je navodno stekao 1983. godine, ali kako smo videli, taj doktorat ne postoji i tužilaštvo bi trebalo da se pozabavim ovim slučajem”, izvijestio je Subotić.

‘Afera Doktorat’

“Afera oko doktorata Miće Jovanovića je pokrenuta prošle sedmice, kada su na sajtu Peščanik trojica naučnika srpskog porekla iz Velike Britanije u pokušaju da pronađu doktorat Miće Jovanovića neslavno završili. Naime, nisu ga našli u bazi londonskog fakulteta kojeg navodi Jovanović”,  izvijestio je novinar Al Jazeere.

Profesor Steven Wood, kojeg je Jovanović naveo kao mentora za doktorat,  negirao je da je ikada upoznao Jovanovića i da mu je bio mentor u pisanju doktorata.

“Zakon o visokom obrazovanju propisuje da rektor univerziteta ne može biti lice koje je prekršilo kodeks profesionalne etike”, rekao je ministar Srđan Verbić i naveo da eventualna ostavka rektora ne mora da znači da će Megatrend izgubiti akreditaciju.

Univerzitet Megatrend je trenutno u procesu reakreditacije i uredno i na vrijeme su predali dokumentaciju za aktuelni ciklus i proces je u toku, rekao je Verbić.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa studentima kojima je Jovanović mentor na doktorskim studijama, Verbić je rekao da to nije u nadležnosti Ministarstva.

Naveo je da su sami univerziteti i mentori odgovorni za kvalitet doktorskih disertacija.

Jovanović bio mentor Nebojši Stefanoviću

Ministar policije Nebojša Stefanović, za kojeg u posljednje vrijeme kruže glasine da je plagirao doktorat, doktorirao je na Megatrendu i upravo mu je Mića Jovanović bio mentor.

“Ministarstvo je navelo da s obzirom da Jovanović ima jedan doktorat, on može da bude mentor, tako da neće ni komentarisati, ni ispitivati diplome koje su dobijene  na Megatrendu, nego je to stvar univerziteta”, izvijestio je Subotić.

“Stefanović je i danas demantovao da je lažno napisao doktorat, da je plagijator. On je dodao da je ovo zadnji put da demantuje te tvrdnje. On je dodao da je sve tačno što je napisao u doktoratu, a da su političke mahinacije dovele da je na sajtu Peščanik objavljeno da je on u doktoratu koristio citate autora koje nije navodio i da je na taj način plagirao svoj doktorat”, rekao je Subotić.

“Peščanik je pokrenuo internet peticiju, koju je potpisalo nekih 2.700 naučnika, kojom se traži da se utvrdi doktorska disertacija Nebojše Stefanovića, ministra policije, ali je također bio i meta hakerskih napada, što istražuje policija i tužilaštvo za visokotehnološki kriminal.”

Izvor: Al Jazeera i agencije