Oglasi

Lavrov: Ugrožena strateška stabilnost, SAD ignorisale ponudu

I Putin naredio obustavu primjene Sporazuma o nuklearnim raketama, nakon što su SAD to učinile, dok Kina poziva obe zemlje na smirivanje situacije.
Lavorv upozorava da je ugrožen još jedan ključni sporazum o kontroli naoružanja, Novi START, koji istice 2021. godineEPA

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da je povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) dodatno ugrozilo stratešku stabilnost u svetu.

Obraćajući se tokom sastanka s predsednikom Vladimirom Putinom, nakon što su SAD saopštile da se danas povlače iz sporazuma iz 1987. godine zbog toga što ga je Rusija navodno prekršila, Lavrov je rekao da je Vašington ignorisao ponudu Moskve da pregleda krstareću raketu zbog koje SAD tvrdi da je prekršen sporazum.

On je optužio SAD da su prekršile sporazum tako što su u Rumuniji rasporedile presretače raketa koji koriste lansere iz kojih se mogu ispaljivati krstareće rakete sa zemlje, preneo je AP.

Lavrov je upozorio da je ugrožen i još jedan ključni sporazum o kontroli naoružanja, Novi START, koji istice 2021. godine.

Putin: Nećemo postavljati rakete prije SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu, prenosi ruska agencija TASS.

Putin je kazao da "Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta pre SAD".

Ruska agencija prenosi da je šef diplomatije Sergej Lavrov kazao Putinu da su "SAD kršile sporazum INF od 1999. godine".

"Rusija neće biti uvučena u skupu trku u naoružanju, novi radovi ne treba da izazovu dodatne troškove u budžetskim davanjima", poručio je Putin.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je juče da će SAD obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), preneo je Reuters.

Moskva negira kršenje sporazuma

Agencija je navela da je šef State departmenta takođe poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja.

Reuters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

Oglasila se i Kina, koja u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova navodi da je protiv jednostranog povlačenja SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i poziva Moskvu i Vašington da izglade razlike.

"Kina se protivi potezu SAD da odustanu od sporazuma i poziva SAD i Rusiju da na prikladan način reše razlike kroz efikasan dijalog", navodi se u saopštenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.