Lavrov: Trumpov plan destabilizirajući faktor za Bliski istok

Lavrov: 'Očito je da je najbolji način da se zaustavi eskalacija rad na prevenciji novih sukoba' (EPA)

Plan predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa za mirnu izraelsko-palestinsku nagodbu, tzv. Sporazum stoljeća, destabilizirajući je faktor za Bliski istok, ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u obraćanju na Konferenciji za Bliski istok.

Veliki broj država na Bliskom istoku i dalje prolazi kroz ozbiljne testove izazvane pokušajima nametanja njihovim narodima sile, vrijednosti i modela razvoja koji su za njih čudni, navedeno je u saopćenju koje je na konferenciji za Bliski istok Valdajskog kluba za diskusiju pročitao zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Igor Morgulov, prenosi agencija TASS.

“Danas se u Zaljevu vještački podižu tenzije, a politički dio tzv. Sporazuma stoljeća, predstavljenog krajem januara, ozbiljan je faktor destabilizacije”, navodi se dalje u saopćenju, javlja Tanjug.

Rusija vjeruje da mir i stabilnost u cijeloj regiji Bliskog istoka mogu biti osigurani samo oslanjanjem na međunarodno pravo i poštivanjem suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta država, napomenuo je Lavrov.

Sveobuhvatni mehanizam sigurnosti

Na osnovu tih principa sačuvana je sirijska državnost i postignut opipljiv uspjeh “u ratu protiv terorizma”, a pokrenut je i unutarsirijski politički proces, naveo je šef ruske diplomatije.

“Očito je da je najbolji način da se zaustavi eskalacija rad na prevenciji novih sukoba”, naglasio je Lavrov, napominjući da se zbog toga Moskva zalaže za uspostavljanje sveobuhvatnog mehanizma kolektivne sigurnosti i saradnje u regiji Zaljeva.

Prema navodima ruskog ministra vanjskih poslova, prijedlozi Rusije uključeni su u odgovarajući koncept.

“Uvjereni smo da će njihova dosljedna primjena pomoći da se postavi temelj za uzajamno povjerenje na Bliskom istoku”, napisao je Lavrov, poželjevši učesnicima plodonosan rad na konferenciji.

Izvor: Agencije