Lavrov: Sjeverna Koreja mora prestati s testovima oružja

Lavrov navodi da bi vojno rješenje u korejskoj krizi imalo katastrofalne posljedice (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas na godišnjoj konferenciji za štampu da bi Sjeverna Koreja trebala prestati s raketnim i nuklearnim testovima, a da bi se SAD trebao suzdržati od održavanja vojnih vježbi s Južnom Korejom i Japanom.

On je naglasio da podržava direktne razgovore između svih strana uključenih u krizu na Korejskom poluotoku, ali i da bi vojno rješenje krize imalo katastrofalne posljedice.

Sjeverna i Južna Koreja održale su prve razgovore prošle sedmice.

Ruski ministar rekao je da će se Rusija zalagati za očuvanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

“Posljednja saopćenja rukovodstva imaju za cilj da se prekine realizacija Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana za iranski nuklearni program, što ne ulijeva optimizam i stabilnost”, rekao je Lavrov.

Upozorio je da bi svaka promjena nuklearnog sporazuma s Iranom bila neprihvatljiva za Teheran i da bi mogla naškoditi dijalogu sa Sjevernom Korejom, prenosi Reuters.

SAD podijelio Siriju

Lavrov je istakao da bi formiranje zone pod kontrolom pobunjenika, koji imaju podršku SAD-a, podijelilo Siriju.

Također je dodao da će, uprkos povlačenju vojske, Rusija zadržati zračnu bazu Khmeimim, kao i mornaričku postavu Tartus u Siriji.

Lavrov se obratio na godišnjoj konferenciji za štampu, posvećenoj diplomatskim odnosima Rusije. Konferenciji prisustvuje približno 400 novinara.

Izvor: Agencije