Lavrov: Rusija se pridržava moratorija na nuklearne probe

Sergej Lavrov je podsjetio da je Rusija CTBT ratificirala 2000. godine (EPA)

Od kako se pridružila Razumljivom sporazumu o zabrani nukelarnih proba – CTBT, Rusija nije provela nijednu nuklearnu probu i nastavit će se pridržavati obaveza iz tog sporazuma, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On na konferenciji posvećenoj pomenutom sporazumu, održanoj na marginama 74. Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, kazao da odbijanje SAD-a da ratificira sporazum umanjuje izglednost da CTBT postane funkcionalan međunarodni dokument, prenosi agencija Tass.

Podsjetio je da je Rusija CTBT ratificirala 2000. godine, ali i da nuklearne probe ne provodi od 1991. godine, javlja Tanjug.

Moratorij na nuklearne probe

“Od 1991. godine Rusija se pridržava moratorija na nuklearne probe, s obzirom da od tog trenutka nismo proveli nijedan test. Nastavit ćemo se pridržavati ove zabrane, pod uslovom da i druge nuklearne sile imaju takav pristup”, istakao je Lavrov.

Ruska agencija podsjeća da je CTBT usvojen na Generalnoj skupštini UN-a 1996. godine i da ga je do sada ratificiralo 166 zemalja.

Međutim, kako navodi Tass, sporazum još nije stupio na snagu, jer ga nisu ratificirali SAD, Kina, Egipat, Izrael i Iran, dok ga Indija, Pakistan i Severna Koreja nisu ni potpisale.

Izvor: Agencije