Lavrov: Rusija se neće miješati u unutrašnja pitanja Srbije

Sergej Lavrov, Aleksandar Vučić
Lavrov je prenio Vučiću pozdrave predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je u ponedjeljak ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koji je doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji.

Jedan od fokusa saradnje Srbije i Ruske Federacije trebala bi biti privredna saradnja, istakao je Vučić u razgovoru s Lavrovim, a ruski ministar je naglasio da se Rusija neće miješati u unutrašnja pitanja Srbije.

Kako je saopćeno iz Vlade, ministar Lavrov prenio je premijeru Vučiću pozdrave predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, posebno cijeneći lične napore srbijanskog premijera za saradnju s Rusijom, kao i pozitivne tendencije u ekonomskim vezama u cilju daljeg privrednog rasta i razvoja dvije zemlje.

“Rusija se neće miješati u unutrašnja pitanja Srbije. Uvijek smo spremni da nađemo balans u našim interesima”, istakao je Lavrov.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Srbijanski premijer i ruski ministar razgovarali su o saradnji dvije zemlje i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dvije zemlje za njegovo produbljivanje u svim pravcima.

Premijer Vučić je istakao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Ruske Federacije trebala biti privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

On je naglasio da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i dodao da su ruske investicije u svim navedenim oblastima dobrodošle.

Premijer Vučić obavijestio je ministra Lavrova o ekonomskom napretku Srbije i izrazio interesiranje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, kao i za izvoz Fiat vozila na rusko, ali i tržište Euroazijske unije.

Predsjednik srbijanske Vlade zahvalio je na donaciji Ruske Federacije za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i aktuelne izrade mozaika na kupoli Hrama.

Premijer Vučić i ministar Lavrov razgovarali su i o razvoju saradnje u oblasti odbrane, koji će biti tema narednog susreta premijera Vučića sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi.

Medvedev će posjetiti Srbiju

Tema sastanka bila je i naredna posjeta ruskog premijera Medvedeva Srbiji.

Lavrov je u ponedjeljak doputovao u Beograd, gdje će razgovarati s državnim vrhom Srbije i prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Lavrova je na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

Kako je najavljeno, Lavrov će poslije sastanka s Vučićem i predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, položiti vijence na groblje Oslobodilaca Beograda.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je prethodno izjavio da je posjeta šefa ruske diplomatije Srbiji dio redovnog dijaloga Beograda i Moskve i potvrdio da će ruski premijer također posjetiti Beograd.

Saradnja dvije zemlje

On je naveo da Lavrov u Srbiju dolazi s “jasnim temama za razgovor” i da će sa srbijanskim zvaničnicima razgovarati o aktuelnim svjetskim procesima i situaciji u regiji, ali i bilateralnim odnosima.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo u subotu da će tokom posjete šefa ruske diplomatije Beogradu 12. i 13. decembra biti izvršena “duboka analiza” ključnih bilateralnih i međunarodnih pitanja te razmotreni konkretni koraci za dalji razvoj saradnje.

U saopćenju se ističe da važnu ulogu u produbljivanju odnosa igra “povjerljivi politički dijalog na najvišem nivou” i podsjeća se da su se Putin i Nikolić sreli u martu ove godine, kada je Nikolić boravio u Moskvi povodom uručivanja nagrade Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Ukazuje se i da se Srbija nije priključila antiruskim sankcijama Evropske unije i da zauzima “izbalansiranu poziciju” o događajima u Ukrajini.

Izvor: Agencije