Oglasi

Lavrov: Rusija i Njemačka trebaju ostvariti blizak dijalog

Ruski ministar vanjskih poslova tvrdi da se Moskva i Berlin slažu, uprkos razlikama oko pojedinih pitanja.
Heiko Maas tvrdi da Rusija može spasiti raketni sporazum ako se oslobodi krstarećih raketaEPA

Za Moskvu i Berlin je važno da ostvare blizak politički dijalog s obzirom na tešku situaciju u Evropi i cjelokupnom svijetu, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

On je na konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Heikom Maasom u Moskvi rekao da se Rusija i Njemačka slažu, uprkos razlikama oko pojedinih pitanja, prenio je Tanjug.

"Naša saradnja napreduje u brojnim područjima, a potvrdili smo i zajedničku namjeru jačanja saradnje", kazao je Lavrov.

"Izgleda mi da dijelimo mišljenje da je, s obzirom na tešku situaciju u Evropi i cijelom svijetu, posebno važno za Rusiju i Njemačku da održe dijalog."

Sporazum INF treba ostati na snazi

Maas je, s druge strane, rekao da Rusija može spasiti raketni sporazum, poznat kao Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratskog dometa - INF ako se oslobodi krstarećih raketa koje krše ovaj sporazum.

Maas je kazao da je potrebno da sporazum o razoružanju ostane na snazi, jer je to ključno za sigurnosne interese Njemačke.

On je pozdravio spremnost Rusije da nastavi razgovara o sporazumu INF, iz kojeg se Washington želi povući.

Govoreći o Kerčkom moreuzu, Maas je rekao da je poznato da brodovi mogu prolaziti kroz taj moreuz slobodno.

"Kerčki moreuz je slobodan, to sve strane kažu", kazao je Maas.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.