Oglasi

Lavrov: Rusija će za šest mjeseci izaći iz INF-a

Nakon povlačenja SAD-a iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa i Rusija će učiniti isto.
Prema sporazumu iz 1987. zabranjeni su proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometaraEPA - Ilustracija

Rusija će za šest mjeseci izaći iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), u okviru recipročnog odgovora na povlačenje Sjedinjenih Američkih Država, prenijela je ruska novinska agencija Interfax izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je proteklog vikenda izjavio da će Rusija suspendirati sporazum o kontroli nuklearnog oružja iz vremena Hladnog rata, pošto su Sjedinjene Američke Države saopćile da se povlače iz tog sporazuma, optuživši Moskvu za njegovo kršenje.

Zvanična Moskva demantira kršenje sporazuma, prenosi Tanjug.

Rusija mora razviti nove kopnene krstareće rakete i nadzvučne projektile prije 2021. kao odgovor na planirano povlačenje Washingtona iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju (INF), objavila je u utorak novinska agencija RIA citirajući ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Novi projektili

Putin je ranije rekao da bi, kao odgovor na američko povlačenje, Rusija trebala početi razvijati nove projektile.

Novinska agencija RIA citirala je ruskog ministra obrane Šojgua i njegovo naređenje vojsci da počne s razvojem dva nova sistema projektila kako bi taj posao bio dovršen do 2021.

Prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. između Sjedinjenih Američkih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza, zabranjeni su proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Sporazumom između Rusije i SAD-a okončana je kriza europrojektila pokrenuta raspoređivanjem sovjetskih SS-20 s nuklearnim glavama u smjeru evropskih prijestonica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.