Lavrov: Rusija će nastaviti pomagati Assadu

Lavrov je kazao da bi koalicija protiv ISIL, koju predvodi SAD, bila korisnija kada bi koordinirala svoja dejstva sa sirijskim rukovodstvom (EPA)

Rusija će nastaviti da pruža vojno-tehničku podršku sirijskom rukovodstvu u “borbi protiv prijetnje terorizma”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Nesumnjivo, isporuka naoružanja je bilo, ima ga i biće nastavljeno, njih prate ruski specijalisti koji pomažu odgovarajuće opremanje i obuku za rukovanje tim oružjem”, rekao je Lavrov za Prvi kanal ruske TV, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je Moskva najavljivala da će pomagati sirijskom rukovodstvu, isto kao što pomaže Iraku i rukovodstvu drugih zemalja koje se suočavaju sa, kako je rekao, terorističkom prijetnjom.

“Naša vojno-tehnička saradnja prati upravo te ciljeve”, kazao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, izjavljujući da za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nema mjesta u budućnosti Sirije, zapadni političari su sebe “satjerali u ćošak” i sada “možda strahuju od gubitka obraza” zbog promjene pozicije.

Boriti se protiv ISIL-a i na kopnu

Lavrov je kazao da bi koalicija protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), koju predvodi SAD, bila korisnija kada bi koordinirala svoja dejstva sa sirijskim rukovodstvom.

“Ako je cilj sprečavanje konsolidovanja teritorije Iraka i Sirije kao jezgra kalifata koji je smislio ISIL, prije svega treba pomagati onima koji na kopnu ratuju protiv bandita – iračkoj vojsci, iračkim Kurdima, sirijskoj vojsci i sirijskim kurdskim ustanicima”, kazao je on.

Lavrov je dodao da bi idealna bila koordinacija avijacijskih kapaciteta i kopnene operacija, jer se samo zračnim udarima ne može ništa riješiti.

Šef ruske diplomatije je ocijenio da će borba protiv ISIL-a biti duga i komplicirana, ali da bez toga nije moguće umiriti region Bliskog istoka.

“Već stotine hiljada kvadratnih kilometara zauzeli su u Iraku i Siriji. Pritom je formirana tamo nekakva kvazi-država, uvode svoje oštre, beskompromisne sisteme, koriste prirodne resurse da bi nastavili da pothranjuju svoju terorističku djelatnost”, kazao je Lavrov i dodao da je ISIL pustio svoje korijene ne samo u Siriji i Iraku, već i u Libanu, Jemenu, Afganistanu i Libiji, i štampa mape svog kalifata “od Portugala do Pakistana”.

Izvor: Agencije