Oglasi

Lavrov pozvao SAD da usvoji izjavu o neprihvatljivosti nuklearnog rata

Ponudili smo američkim kolegama da objave ono što smo rekli više puta: da ne može biti pobjede u nuklearnom ratu, rekao je ruski šef diplomatije.
Šef ruske diplomatije opisao je situaciju u vezi s iranskim nuklearnim programom kao 'veoma napetu'EPA

Rusija i Sjedinjene Američke Države trebale bi usvojiti izjavu na najvišoj razini da je nuklearni rat neprihvatljiv, poručio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Otvarajući sastanak s Ernestom Monizom, izvršnim direktorom Inicijative za nuklearnu prijetnju i bivšim američkim ministrom energetike, napomenuo je da novo radno mjesto tog američkog političara nije manje važno od njegovog prethodnog posla, prenosi Tanjug.

Šef ruske diplomacije, javlja agencija TASS, opisao je situaciju sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije (JCPOA) u vezi s iranskim nuklearnim programom kao "veoma napetu".

'Rat u kojem nema pobjednika'

"Trebate znati da smo ponudili američkim kolegama da ponove ono što smo radili nekoliko puta: da izdaju priopćenje na najvišoj razini po kojem ne može biti pobjede u nuklearnom ratu i, samim tim, da je on neprihvatljiv", rekao je Lavrov.

Moniz smatra da bi takva rusko-američka izjava na najvišoj razini bila ključna za međunarodnu zajednicu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.