Lavrov: Pobjeda Assada u Idlibu je neizbježna

Vlasti koje kontroliraju gotovo 70 posto sirijske teritorije saopćile su u nekoliko navrata da su rješene da povrate kontrolu i nad Idlibom (EPA)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je pobjeda sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “neizbježna” u provinciji Idlib, posljednjem uporištu oružanih grupa i pobunjenika od kojih Assadove snage pokušavaju da preuzmu kontrolu.

“Neizbježna je pobjeda nad terorizmom”, rekao je Lavrov na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu i dodao da su Sjedinjene Američke Države saopćile da su eliminirale grupu Islamska država Irak i Levant, ali su neki elementi još tu.

Idlib je pretežno pod kontrolom oružane grupe Hayat Tahrir al-Sham i drugih pobunjenika, prenosi Beta.

Vlasti koje kontroliraju gotovo 70 posto sirijske teritorije, saopćile su u nekoliko navrata da su rješene da povrate kontrolu i nad Idlibom.

Sukobi na terenu

Pored tih sukoba, izbili su sukobi sirijskih i turskih snaga u Idlibu.

Lavrov je poslije sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom u Minhenu rekao da Rusija i Turska imaju veoma dobre odnose ali da to ne znači da se u svemu slažu.

Cavusoglu je poslije sastanka rekao da nesuglasice zbog Sirije ne treba da “ugroze” odnose sa Rusijom, posebno u oblasti isporuke ruskog protivzračnog odbrambenog sistema.

Rusija podržava sirijske vlasti, a Turska određene pobunjeničke grupe u Siriji. Međutim, te dvije zemlje i pored podrške različitim stranama, sarađuju u cilju rješavanja sirijskog konflikta.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uz podršku ruske ratne avijacije od 16. decembra su pojačale bombardiranje tog područja dok se na tlu vode borbe s oružanim grupama i pobunjenicima, uprkos ranije najavljenom primirju.

Izvor: Agencije