Lavrov: Pjongjangu dati garancije nakon denuklearizacije

Wang Yi, Sergej Lavrov
Sergej Lavrov kaže da će Moskva podržati svaku inicijativu koja podrazumijeva saradnju Kine, SAD-a i Rusije (EPA)

Trilateralni razgovori između Moskve, Pekinga i Washingtona mogu pojačati napore za stabilizaciju situacije na Korejskom poluotoku, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem u ponedjeljak.

“Bit će lakše rješavati situaciju na Korejskom poluotoku ako postoji trilateralni dijalog između Rusije, Kine i Sjedinjenih Država”, rekao je Lavrov, prenosi Tanjug agenciju Tass.

On je dodao da se takav mehanizam koristi za pronalaženje mirnog rešenja za afganistansko pitanje i naglasio: “Moramo shvatiti našu odgovornost za globalnu stabilnost i sigurnost koja treba biti dostupna za sve zemlje.”

Postići sveobuhvatn sporazum

“Podržat ćemo svaku inicijativu koja podrazumijeva suradnju između Kine, SAD-a i Rusije, pod uvjetom da doprinosi miru”, poručio je ruski ministar i priopćio da su Rusija i Kina spremne dati sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji nakon denuklearizacije Korejskog poluotoka.

Lavrov je istaknuo da se nada kako će u jednom trenutku biti postignut sveobuhvatni sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i biti stvoren trajniji sustav mira i sigurnosti za cijelu jugoistočnu Aziju, što podrazumijeva i konkretna čvrsta sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, koje je ruski predsednik Vladimir Putin u više navrata najavio, kao što je to bio slučaj nakon sastnaka sa sjevernokorejskim liderom u Vladivostoku 25. travnja.

“Takva jamstva neće biti lako dati, ali ovo je apsolutno obvezan dio budućeg sporazuma i Rusija i Kina su spremne raditi na takvim jamstvima”, najavio je Lavrov.

Konsultacije o afganistanskom sporazumu

On je, također, najavio da će Moskva nastaviti konzultacije s Pekingom i Washingtonom o afganistanskom sporazumu.

“Nastavit ćemo konzultacije zasnovane na povjerenju u format Rusija – Kina – SAD kada je reč o Afganistanu”, rekao je Lavrov, nakon što je Moskva 25. travnja bila domaćin sastanka specijalnih izaslanika ruskog predsjednika, kineskog ministarstva vanjskih poslova i američkog State Departmenta o Afganistanu.

Po riječima ruskog ministra, očekuje se da ruski premijer Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega Li Keqiang održe sastanak u jesen 2019. godine, što bi bio 24. sastanak premijera dviju zemalja.

I predsjednik Rusije Vladimir Putin i kineski predsednik Xi Jinping imat će brojne prilike da razgovaraju na međunarodnim forumima tijekom 2019. godine, prenosi agencija.

Izvor: Agencije