Lavrov: Pjongjang želi direktne pregovore s Washingtonom

Kim Jong-un, Sjeverna Koreja
Predstavnici Južne Koreje prošlog mjeseca posjetili su Washington kako bi prenijeli Kimov poziv na sastanak (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da Sjeverna Koreja želi direktne pregovore sa SAD-om, kako bi zatražila garancije za svoju sigurnost od Washingtona, a istovremeno je poručio da je Rusija spremna u tim pregovorima posredovati.

Lavrov je naveo da je želju Pjongjanga prenio američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu, kada su se ranije u četvrtak sastali na marginama konferencije u Beču, javlja Reuters, pozivajući se na ruske novinske agencije.

“Mi znamo da Sjeverna Koreja iznad svega želi razgovarati sa SAD-om o garancijama za svoju sigurnost. Spremni smo to podržati i učestvovati u posredovanju u takvim pregovorima. Naše američke kolege, uključujući Rexa Tillersona, čule su to”, rekao je šef ruske diplomatije, prenosi Interfaks.

‘Američki pritisak neprihvatljiv’

Lavrov je, također, poručio svom američkom kolegi Tillersonu da je američki pritisak na ruske diplomate i medije neprihvatljiv, saopćilo je u četvrtak rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“To uključuje i pokušaje vrbovanja u američke obavještajne službe”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova riječi Lavrova upućene Tillersonu na marginama sjednice OSCE-a u Beču, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije