Lavrov odbacio ‘mit o ruskoj prijetnji’

Uzmite kartu Evrope i zajedno pogledajte gdje se što nalazi i što kome pripada, poručio je Lavrov evropskim kolegama (AP)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odbacio je, na konferenciji OSCE-a u Njemačkoj, “mit o ruskoj prijetnji” i optužio zapadne sile za destabilizaciju Europe.

Pozvao je sve strane da “uzmu kartu kontinenta i zajedno pogledaju gdje se što nalazi i što kome pripada”, misleći na širenje NATO-a u istočnoj Europi od Hladnog rata, koje Moskva smatra prijetnjom svojoj sigurnosti.

“Sigurni smo da bi to uvjerljivo srušilo mit o ruskoj prijetnji i pokazalo odakle dolaze pravi rizici”, istaknuo je Lavrov na godišnjem ministarskom sastanku OSCE-a u Hamburgu.

‘Zapad je destabilizirao svijet’

“Euforija na Zapadu nakon kraja Hladnog rata nije vodila stvaranju sigurnosne arhitekture za sve u euroatlanskom prostoru”, rekao je Lavrov.

Po njemu, takva “odluka donesena je samo za one okupljene oko NATO-a”.

Lavrov je ocijenio da su zapadne vojne intervencije u Iraku i Libiji destabilizirale regiju i izazvale masovne migracije, do mjere koja prijeti sigurnosti Europe.

“Moramo iskreno razgovarati o uzrocima migrantske krize u Europi koja je rezultat lošeg uplitanja u unutarnje stvari zemalja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike, što je dovelo do kaosa i terorizma”, istaknuo je Lavrov.

‘Stupovi OSCE-a se urušavaju’

Njemačka, koja trenutno predsjeda OSCE-om, upozorila je na dramatično pogoršanje odnosa unutar te organizacije.

“Stupovi OSCE-a se urušavaju, ton kojim razgovaraju Istok i Zapad sve je oštriji”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Pozvao je na “zajedničke odgovore novim globalnim izazovima terorizma, ekstremizma i cyber napada”.

“Najviše od svega, moramo ponovno izgraditi povjerenje tako gdje smo ga izgubili”, istaknuo je Steinmeier.

Izvor: Agencije