Lavrov: Obamina politika je neprihvatljiva

Lavrov je s Kerryjem razgovarao o perspektivama rješavanja krize u Siriji (Getty Images)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Johnu Kerryju u telefonskom razgovoru da su politika administracije aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame i “njeni pokušaji da dodatno pogorša saradnju Rusije i SAD-a neprihvatljivi.”

Lavrov je s Kerryjem razgovarao o perspektivama rješavanja krize u Siriji nakon susreta ministara vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana, održanog 20. decembra u Moskvi, na kojem je postignut dogovor o uspostavljanju prekida vatre na cijeloj teritoriji Sirije, uz intenziviranje protivterorističkih napora, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

Direktni pregovori Izraela i Palestine

Njih dvojica razgovarali su i o situaciji u vezi s palestinsko-izraelskim sukobom. Lavrov je naglasio da je neophodno stvoriti uvjete za direktne pregovore lidera Izraela i Palestine i ukazao na pogubnost pokušaja miješanja američke politike u rad “bliskoistočnog kvarteta” i Vijeća sigurnosti UN-a, odnosno korištenja tih platformi za razmirice demokrata i republikanaca, dodaje se u saopćenju.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom se zahtijeva okončanje izgradnje ilegalnih izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu.

Sjedinjene Američke Države bile su suzdržane.

Lavrov je posebno naglasio kako dozvola da se antivladinim oružanim odredima u Siriji isporučuju protivraketni kompleksi, koju je 23. decembra potpisao Obama, može dovesti do novih žrtava.

Izvor: Agencije