Lavrov: NATO neće rasporediti brodove u Kerčkom moreuzu

Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarat će s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom o uskraćivanju viza (EPA)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je kako smatra da NATO neće raspoređivati svoje brodove i učestvovati u “provokacijama koje su osmislile ukrajinske vlasti” u Kerčkom moreuzu.

“Oni mogu podržati to moralno i politički. Ne vidim situaciju u kojoj brodovi NATO-a učestvuju u vojnim provokacijama. Ne vidim takvu vrstu situacije i, na osnovu informacija kojima raspolažemo, imam sve osnove da vjerujem da NATO odlučuje za sebe”, rekao je on, prenosi agencija Tass.

U novembru 2018. godine ukrajinski predsjednik Petro Porošenko želio je slanjem ukrajinskih brodova u Kerčki moreuz “izazvati skandal i pokazati Zapadu kako ga Rusija gazi i tražiti nove sankcije” Moskvi, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije istakao je da je Rusija spremna dozvoliti Njemačkoj i Francuskoj da prouči pravila plovidbe u Kerčkom moreuzu.

“Ako su Nijemci i Francuzi i dalje zainteresirani da saznaju šta se dogodilo i da se ne oslanjaju na glasine koje stižu sa ukrajinske strane, dobrodošli su”, poručio je Lavrov.

‘Kršenja ruske državne granice’

U novembru prošle godine tri ukrajinska mornarička broda prešla su granicu u Kerčkom moreuzu.

Ukrajinski brodovi nisu reagirali na zahtjeve koji su došli sa brodova granične službe i Crnomorske flote, koja ih je slijedila kako bi ih zaustavila odmah i onemogućila njihove manevre.

Zbog njihovog odbijanja da poslušaju naređenje, ruske snage su otvorile paljubu kako bi zaustavili brodove koji su potom zarobljeni i odvedeni u Kerč.

Krivični postupak je pokrenut zbog “kršenja ruske državne granice, a posade su uhapšene”, prenosi Tass.

Izvor: Agencije