Lavrov: Napad na Iran opasna ideja

Rusija je najavila da će odbaciti rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja bi se mogla protumačiti kao dozvola vojne akcije protiv Irana (AFP)

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je na to da su eventualni napadi na iranska nuklearna postrojenja “opasna ideja”.

“Pokušaji pripreme i izvođenja napada na iranska nuklearna postrojenja predstavljaju veoma opasnu ideju”, rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare posvećenoj ruskoj vanjskoj politici u 2012. godini.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji je proglasio izbornu pobjedu u srijedu, obećao je da će učiniti sve što može spriječiti Iran da pribavi nuklearnu bombu.

Sjedinjene Američke Države, Izrael i drugi saveznici optužuju Iran da svojim nuklearnim programom želi ostvariti vojne ciljeve, dok Iran tvrdi da se on koristi isključivo u civilne svrhe.

Rezolucija UN-a

Rusija je najavila da će odbaciti bilo koju rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja bi se mogla protumačiti kao dozvola vojne akcije protiv Irana.

Netanyahu je u novembru obećao da će učiniti sve da spriječi Iran u pribavljanju nuklearne bombe i zaprijetio napadima na tu zemlju ako bude ponovo na izabran na izborima.

Nakon prebrojanih 99 posto glasova, Netanyahu je u srijedu proglasio pobjedu svog bloka, iako uz mnogo manju podršku birača nego što se očekivalo.

Desničarski Blok Likud-Izrael je naš dom osvojio je 31 od 120 mjesta u Knessetu, izraelskom Parlamentu.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad rekao je prošle godine da će se Iran braniti ukoliko Izrael preuzme vojnu akciju i zaprijetio da će zatvoriti strateški važan Hormuški moreuz.

Izvor: Agencije