Lavrov: Moskva za trenutni prekid vatre u Libiji

Ruska privatna vojna firma Wagner Group rasporedila je oko 1.200 plaćenika u Libiju (EPA)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov obavijestio je Aguilu Saleh Issu, saveznika komandanta Libijske nacionalne armije (LNA), penzioniranolg generala Khalife Haftara, da Moskva podržava trenutni prekid vatre i političke razgovore koji bi doprinijeli formiranju jedinstvenih libijskih vlasti.

Taj stav Lavrov je Issi prenio u telefonskom razgovoru, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Issa je, kako navodi britanska agencija, podređen Haftaru, koji kontrolira istok Libije i suprotstavljen je međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

Pomoć borbenih aviona

Afrička komanda američke vojske (AFRICOM) u utorak je optužila Rusiju da je poslala svoje borbene avione u Libiju da pomognu ruskim dobrovoljcima koji se bore na strani snaga Khalife Haftara.

Rusija je odbacila ove navode kao dezinformacije, prenosi AP.

U saopćenju iz AFRICOM-a navodi se da je Rusija nedavno poslala ratne avione u Libiju kako bi podržala privatnu zaštitarsku kompaniju Wagner u toj zemlji, koju podržava Kremlj.

Istaknuto je da su avioni podrška kompaniji Wagner, koja podržava vođu nelegitimnih snaga Haftara protiv međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva.

Ruski plaćenici u Haftara

Prema izvještaju koji je procurio iz Ujedinjenih naroda, ruska privatna vojna firma Wagner Group rasporedila je oko 1.200 plaćenika u Libiju da ojača Haftarove snage.

Haftarove snage, koje podržavaju Rusija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, već 13 mjeseci pokušavaju zauzeti glavni grad Libije, ali su pretrpjeli niz poraza posljednjih sedmica u borbama protiv snaga Tripolija, koje podržava Turska.

Proteklih dana snage LNA povukle su se sa nekih položaja u južnom Tripoliju, što su opisale kao humanitarni gest.

Snage savezničke međunarodno priznate Vlade ponovo su ušle u neka od tih područja.

Izvor: Agencije