Lavrov: Moskva kategorički odbija nove američke sankcije

Sergej Lavrov, Rusija
Šef ruske diplomatije je poručio da je Moskva spremna za kontakte s Washingtonom (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru upozorio američkog kolegu Mikea Pompea da Rusija “kategorički odbija” nove američke sankcije, navodi ruska diplomatija.

U tom razgovoru na američku inicijativu, Lavrov je izjavio da ruska strana kategorički odbacuje nove sankcije koje je Washington nedavno najavio u vezi informacija o ruskoj upletenosti u aferu Skripalj, precizira ruska diplomatija u saopćenju.

“Sergej Lavrov je naglasio da ni Sjedinjene Države, ni Velika Britanija, niti jedna druga zemlja nisu nakon incidenta u Salisburyju pružile nikakav dokaz koji bi potvrdio te optužbe”, prema tom izvoru.

Američka administracija je najavila u srijedu nove sankcije Rusiji u vezi trovanja početkom marta u Salisburyju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije, koje London pripisuje ruskim vlastima.

Rusija odbacuje umiješanost u aferu

Kremlj, koji od početka odbacuje bila kakvu upletenost Rusije u to trovanje, u četvrtak je sankcije ocijenio neprihvatljivima, a ruska diplomatija je najavila odgovor.

Lavrov i Pompeo su se dogovorili da će ostati u kontaktu u vezi svih pitanja od obostranog interesa, prema saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije