Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu

Idlib, Sirija
Situacija u Idlibu pogoršala se krajem januara, kada su trupe sirijske vlade počele ofanzivu na pobunjenike (EPA)

Moskva i Ankara planiraju novu seriju konzultacija o situaciji u sirijskom Idlibu, najavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“U pripremi je još jedna serija konzultacija i nadamo se da će nam pomoći da postignemo dogovor o tomu kako se može osigurati da doista postane zona deeskalacije, gdje teroristi neće vladati”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

Prema njegovim riječima, turska vojska u Idlibu razumije da se u zoni deeskalacije “vodi borba protiv terorista”.

Hoće li biti protivnapada?

“Nitko se nikad nije dogovorio u okviru postignutih sporazuma između predsjednika Rusije i Turske da neće biti izvođeni protunapadi protiv terorista ako se pokušaju ponašati na način na koji to sada čine”, istaknuo je Lavrov.

Naveo je da je “uvjeren da turska vojska na terenu vidi i razumije to vrlo dobro”.

“Teroristi su više puta napadali naše pozicije i pozicije sirijskih snaga, kao i sirijske civilne objekte iz područja gdje su turske osmatračnice”, napomenuo je Lavrov.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prije dva dana izjavio je kako se nada da će se 5. ožujka sastati sa čelnicima Rusije, Njemačke i Francuske Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i Emmanuelom Macronom kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

Dramatično pogoršanje

Dodao je da bi sastanak četvero čelnika u ožujku mogao biti organiziran u Istanbulu.

Situacija u pokrajini Idlib pogoršala se dramatično krajem siječnja, kada su trupe sirijske vlade počele ofenzivu na pobunjenike koji su, kako se navodilo, prekršili primirje.

U toj akciji zauzet je veći dio pokrajina Halep i Idlib.

Moskva je više puta izrazila potporu tim akcijama, dok je Ankara tvrdila da su vladine snage prekršile mirovni sporazum iz Sočija.

Izvor: Agencije