Lavrov: Kurdsko pitanje ne smije pogoršati napetost

'Kurdi žive u Iranu, Iraku i Turskoj i niko ne želi da ta regija eksplodira zbog tenzija u vezi s kurdskim problemom', smatra Lavrov (Reuters)

Kurdsko pitanje u Siriji ne smije pogoršati napetost u regiji, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, javlja Tanjug pozivajući se na ruske medije.

Lavrov je u intervjuu za televiziju Rusija 24 podsjetio da Kurdi žive u Iranu, Iraku i Turskoj.

Prema njegovim riječima, “nitko ne želi da ta regija eksplodira zbog napetosti u vezi s kurdskim problemom niti da se Kurdi osjećaju građanima drugog reda”.

“Ovo je mnogo šire pitanje nego samo u dimenziji sirijske krize”, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Uspostavljanje kontrole na sjeveru Sirije

Sirijski je predsjednik Bashar al-Assad prethodno potvrdio da je cilj Sirije da ponovno uspostavi potpunu kontrolu nad područjima na sjeveru zemlje koja drže Kurdi.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, dodao je da će se to činiti postupno.

U intervjuu za državnu televiziju Assad je kazao da će postizanju tog cilja pridonijeti i sporazum predsjednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana o povlačenju kurdskih snaga iz sigurne zone u dubini 30 kilometara od turske granice.

Assad je dodao da se od Kurda ne traži da odmah predaju oružje kad sirijska vojska uđe u područja pod njihovom kontrolom.

Izvor: Agencije