Lavrov: Krizu u Zaljevu riješiti dijalogom

Lavrov kazao da je Rusija zainteresirana za jedinstvo zemalja u regiji (Al Jazeera)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, tokom posjeta zemljama Zaljeva, boravio je u Kataru, gdje je sa šefom diplomatije razgovarao o mogućnostima rješavanja krize izazvane blokadom koju su četiri zemlje uvele Kataru.

Katarski ministar vanjskih poslova kazao je da je ruskog kolegu obavijestio o krizi u Zaljevu i da već tri mjeseca nije ostvaren gotovo nikakav napredak.

Pronaći zadovoljavajuće rješenje

“Obavijestili smo ga i o tome da Katar ulaže sve napore kada je riječ o posredovanju u rješavanju krize, a naša braća iz Rusije podržavaju te napore. Upoznali smo ga i s diplomatskom inicijativom kuvajtskog emira, koji je sve strane u sporu pozvao na direktni dijalog bez bilo kakvih prethodnih uvjeta. Jedina država koja se odazvala na poziv je Katar. Čini se zemlje koje provode blokadu Katara uopće ne žele učestvovati u naporima za posredovanje u rješavanju krize, kao i naporima koje ulažu prijateljske države, pogotovo nakon posjete američkog izaslanika”, kazao je šeik Mohammad bin Abdulrahman Al Thani, šef katarske diplomatije.

Lavrov je kazao kako je uvjeren da strane u zaljevskom sporu trebaju pronaći rješenje koje će ih zadovoljiti.

“Kuvajtskom emiru smo potvrdili našu spremnost da pružimo podršku diplomatskim naporima i zainteresirani smo za jedinstvo zemalja u regiji. U tom smislu, nastavljamo s naporima u rješavanju problema u ovoj regiji”, istakao je Lavrov.

Izvor: Al Jazeera