Lavrov Kerryju: Razdvojiti ekstremiste i umjerenu opoziciju u Siriji

Rusija tvrdi su borci koji su zauzeli istočni dio Halepa pucali na civile tokom prekida vatre (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ponovo je zatražio od američkog državnog sekretara Johna Kerryja da se napravi razlika između „terorista“ i boraca takozvane umjerene opozicije u Siriji, prenose agencije.

Šef ruske diplomatije je u telefonskom razgovoru rekao kolegi iz Sjedinjenih Američkih Država kako su borci koji su zauzeli istočni dio sirijskog grada Halepa pucali na civile tokom prekida vatre, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi agencija AP.

U međuvremenu, u Halepu su u toku borbe koje su nastavljene poslije primirja koje su proglasile sirijske i ruske snage.

Kerry je krajem prošle sedmice upozorio Rusiju kako osvajanje grada Halepa neće pomoći u okončanju sirijskog rata i može dodatno radikalizirati opozicijske snage.

„Svaka bomba koju baci Rusija i Assadov režim radikalizira sve više ljudi“, istakao je on.

Moskva razočarana humanitarcima

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gailov rekao je kako je Moskva razočarana radom agencija UN-a tokom prekida paljbe u ovom sirijskom gradu.

„Nažalost, mora se priznati kako tokom tri dana obustave vatre humanitarne agencije UN-a nisu iskoristile ovu priliku da pomognu onima kojima je bilo potrebno da izađu iz istočnog Halepa“, rekao je Gailov, prenose agencije.

Izvor: Agencije