Lavrov: Intervencija u Venecueli bila bi katastrofalna

Srergej Lavrov se u Finskoj, na marginama sastanka Arktičkog vijeća, sastao s američkim kolegom Mikeom Pompeom (EPA)

Američka vojna intervencija u Venezueli bila bi katastrofalna i neopravdana, smatra ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi Reuters.

Lavrov se u Finskoj, na marginama sastanka Arktičkog vijeća koje čine čine Kanada, Danska (s Grenlandom), Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska, SAD i predstavnici autohtonog stanovništva, sastao s američkim kolegom Mikeom Pompeom.

Prema britanskoj agenciji, razgovarali su o nizu tema, među njima i o stanju u Venezueli.

Ustvrdio je nakon sastanka kako svjetski čelnici ne planiraju “nepromišljeno vojno rješenje” za Venezuelu, jer bi vojna intervencija bila “katastrofalna”.

Pompeo: Imamo različite interese

“Održali smo dobar  razgovor. Pokrili smo širok spektar tema. Naši su interesi sasvim različiti… Želimo pokušati pronaći način da ostvarimo napredak u pitanjima gdje se naši interesi preklapaju”, rekao je Pompeo.

Washington u Venezueli podržava čelnika oporbe i samoproglašenog privremenog predsjednika Juana Guadioa, a Moskva je svoje vojne savjetnike poslala snagama koje su odane predsjedniku Nicolasu Maduru, prenosi agencija dpa.

Lavrov se u nedjelju u ruskoj prijestolnici susreo s ministrom vanjskih poslova Jorgeom Arreazom koji je poslije rekao da bi se broj ruskih vojnih savjetnika u njegovoj državi mogao povećati.

U međuvremenu je venecuelanski državni tužitelj Tarek William Saab potvrdio da je pet osoba poginulo, a 233 su uhićene tijekom sukoba prošloga tjedna u Venezueli, do kojih je došlo kad je Guaido pozvao na vojnu pobunu protiv Madura.

Pobuna ili ‘pučistička čarka’

“Svi se slučajevi uhićenja i pogibija istražuju”, rekao je Saab u televizijskom intervjuu.

Prethodni podaci nevladinih organizacija, navodili su četiri poginule osobe.

Prosvjede je pokrenuo poziv na pobunu Juana Guaidoa vojnim snagama, koji je prošli utorak dana ustvrdio da ima potporu skupine vojnika koji su se priključili pobuni.

No, njegov poziv nije prihvaćen istoga trena.

Predsjednik Maduro iste je večeri izjavio da je spriječio “pučističku čarku” te je obećao da će kazniti “izdajice”.

Glavni stožer vojske potvrdio je svoju lojalnost šefu države.

Izvor: Agencije