Oglasi

Lavrov i Gabriel osudili nuklearne aktivnosti Pjongjanga

Ministri vanjskih poslova Rusije i Njemačke osudili korake koje je poduzela Sjeverna Koreja na polju nuklearne i raketne tehnologije.
Dvojica ministara izrazila su potpunu podršku rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih narodaEPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov njemački kolega Sigmar Gabriel osudili su aktivnosti Sjeverne Koreje na polju testiranja nuklearne i raketne tehnologije, potvrdivši posvećenost uvođenju rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

"Lavrov i Gabriel osuđuju korake koje je poduzela Sjeverna Koreja na polju nuklearne i raketne tehnologije i naglašavaju važnost isključivo političko i diplomatskog rješenja problema Korejskog poluotoka", navodi se u saopćenju.

Podrška rezolucijama Vijeća sigurnosti

Dodaje se da su dvojica ministara izrazila potpunu podršku rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a o Sjevernoj Koreji, prenosi agencija TASS.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u ponedjeljak usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji, nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa koji je ta zemlja izvela 3. septembra te joj nametnulo zabranu izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte.

Riječ je o devetoj rezoluciji o sankcijama Sjevernoj Koreji, koja je izglasana jednoglasno u 15-očlanom Vijeću sigurnosti od 2006. godine, vezano za njen balistički i nuklearni program.

Izvor: Agencije