Lavrov: Formira se novi svjetski poredak, a SAD sve cijepa

Sergej Lavrov
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarat će s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom o uskraćivanju viza (EPA)

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je kako je na globalnoj sceni počeo proces formiranja novog multipolarnog međunarodnog poretka, a Sjedinjene Američke Države je optužio da su remetilački faktor.

U okviru službenog posjeta Vijetnamu, on je sudjelovao na skupu u međunarodnom centru Valday.

Komentirajući događanja na globalnom planu, Lavrov je kazao da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne uspijeva predstavljati dio svijeta koji čine zemlje u razvoju te je dodao da je reforma tog najvišeg tijela UN-a odveć zakašnjela reakcija, prenosi Anadolija.

“Previše se kasni s reformom Vijeća sigurnosti UN-a, jer ta institucija nema kapacitete predstavljati interese regije Azije, Afrike i Latinske Amerike, koje se brzo razvijaju”, kazao je Lavrov.

EU je važan faktor

Ruski ministar vanjskih poslova je kazao da i Europska unija predstavlja važan faktor na međunarodnoj sceni, ali da se na brojnim pitanjima povlači “unutar svog oklopa”.

“U svijetu je danas na sceni početak formiranja novog multipolarnog međunarodnog poretka. Međunarodni pravni okvir se dijeli, a Sjedinjene Američke Države sve cijepaju. Mi želimo činiti korake koji će predstavljati opsežan proces”, kazao je Lavrov.

Optuživši Zapad da nije učinio dovoljno u rješavanju migrantske krize, on je rekao kako Rusija nije bombardirala i razorila Libiju, a da oni koji to jesu učinili sada trebaju preuzeti odgovornost i za ljude koji bježe iz te razorene zemlje.

Izvor: Agencije