Lavrov: Djelovanje SAD-a u Siriji unilateralno i opasno

Mevlut Cavusoglu
Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu ocijenio je da su odnosi Turske i SAD-a u 'kritičnoj fazi' (EPA)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u utorak da SAD u Siriji djeluje unilateralno, na “opasan način”, potkopavajući integritet zemlje.

On je ponovio da Rusija ostaje otvorena za sudjelovanje Kurda u sirijskom mirovnom procesu, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Zbog podrške Washingtona kurdskim jedinicama za zaštitu naroda, koje Turska smatra teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj, odnosi su se zaoštrili između članica NATO-a – Turske i SAD-a.

U Siriji traje već sedmu godinu građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskoj regiji Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, a koje podržava SAD.

Odnosi sa SAD-om u kritičnoj fazi

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u ponedjeljak je ocijenio da su odnosi Turske i SAD-a u “kritičnoj fazi”.

U Ankaru u petak stiže američki državni tajnik Rex Tillerson, a razgovori će biti, kako je ocijenio neimenovani američki dužnosnik, “teški”.

Uoči tog posjeta, u utorak su u Istanbulu razgovarali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert McMaster i Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

McMaster i Kalin su razgovarali o dugoročnom strateškom partnerstvu između SAD-a i Turske.

Izvor: Agencije