Lavrentjev: SAD obećao uništiti ISIL, ali to nije uradio

Ruski izaslanik učestvuje u novoj rundi mirovnih pregovora o Siriji, koji se održavaju u Astani (Anadolija)

Aleksandar Lavrentjev, posebni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju, uputio je kritiku Sjedinjenim Američkim Državama zbog pružanja pomoći Jedinicama narodne zaštite (YPG) u Siriji, a nikako da riješe problem skupine Islamska država Irak i Levant.

“Ne razumijemo da SAD i zemlje iz međunarodne koalicije, pod izgovorom borbe protiv ISIL-a i pružanja pomoći kurdskim oružanim grupama, na tom području žele zadržati vojno prisustvo. SAD je prije godinu i pol poručio da im treba šest mjeseci kako bi uništili ISIL. To je potrajalo duže za godinu dana. Sada govore da neće napustiti tu zemlju dok ne unište ISIL. Na malom prostoru na granici između Sirije i Iraka nalazi se 1.000 do 1.500 pripadnika ISIL-a. I to sad možete uporediti s oko 60.000 vojnika YPG-a. SAD ovo navodi kao razlog da bi zadržao svoje prisustvo u Siriji”, kazao je Lavrentjev.

Putinov izaslanik sudjeluje na novoj rundi mirovnih pregovora o Siriji, koji se održavaju u kazahstanskoj prijestolnici Astani.

Prenio je kako su Rusija, Iran i Turska pružili podršku posebnom izaslaniku Ujedinjenih naroda za Siriju Staffanu de Misturi da, prije nego napusti dužnost, formira skupinu od 50 osoba iz civilnog društva kako bi bila formirana ustavotvorna komisija.

Rješenje i za Damask i za opoziciju

“Radimo na vrlo pozitivnim stvarima. Neću iznositi detalje, jer još radimo na tome, ali imamo neke opcije koje će zadovoljiti kako vlasti u Damasku, tako i opoziciju”, rekao je Lavrentjev.

Najavio je nastavak aktivnosti na razmjeni zarobljenika u Siriji, napominjući da će u sljedećem krugu biti razmijenjeno 50 do 60 osoba.

Naglasio je i značaj pitanja povratka izbjeglica, istaknuvši da planiraju organizirati međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o migrantima.

Istaknuo je da bi sljedeći krug mirovnih pregovora o Siriji mogao biti održan početkom 2019.

Uz posredovanje Turske, Rusije i Irana, mirovni pregovori za Siriju u Astani počeli su prošle godine.

Izvor: Agencije