Laureus: Đoković ponovo najbolji sportista planete

Đoković je zaslužio priznanje najviše zbog činjenice da je uspio u velikom stilu vratiti se na teren nakon operacije lakta i osvojiti dvije Grand Slam titule (AP)

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković četvrti put u karijeri osvojio je nagradu Laureus za najboljeg sportistu na planeti u 2018. godini.

Srpski as je pobedio u konkurenciji fudbalera Kyliana Mbappea i Luke Modrića, košarkaša LeBrona Jamesa, vozača Formule 1 Lewisa Hamiltona i atletičara Eliuda Kipchogea.

Novak se tako izjednačio sa Usainom Boltom, a nagradu mu je uručila bivša zemljakinja Monika Seleš, kojoj se posebno zahvalio i priznao da je bila njegova inspiracija.

“Laureus nagradu svaki sportista želi da osvoji, i samim tim, za mene to priznanje predstavlja veliku čast. Činjenica da sam večeras među velikim brojem sportskih velikana i što sam u prilici da slušam o izuzetnim stvarima koje Laureus čini širom sveta, daje ovoj nagradi posebno značenje”, rekao je Đoković.

Veliki povratak nakon operacije lakta

On je zaslužio priznanje najviše zbog činjenice da je uspeo u velikom stilu da se vrati na teren nakon operacije lakta i osvoji dve grend slem titule.

“Prošla sezona je bila neverovatna za mene, u kojoj sam se oporavio od povrede i sa uspehom odigrao Vimbldon i US open, i to je nešto čega ću uvek da se sećam. Oduševljen sam i želeo bih još jednom da se zahvalim Akademiji Laureus na velikoj podršci”.

Svetsku sportsku akademiju Laureus čini 68 sportskih legendi, koje glasaju za pobednike u svakoj od kategorija za rezultate i dostignuća u prethodnoj kalendarskoj godini.

Za najuspešniju sportistkinju planete proglašena je gimnastičarka Simone Biles, koja je u 2018. postala prva žena sa osvojena sva četiri svetska šampionata.

Tek joj je 21 godina, a uzela je 14 titula sa šampionata sveta.

Fudbaleri Francuske najbolji tim

U timskoj konkurenciji reprezentacija Francuske u fudbalu je dobila prestižno priznanje, našavši se ispred tima Formule 1 Mercedes AMG Petronas, NBA kluba Golden state warriorsa, i fudbalskog kluba Real Madrid.

Nagradu je primio selektor Francuske Didier Deschamps.

Japanska teniserka Naomi Osaka dobila je nagradu za “proboj godine”, golfer Tiger Woods je proglašen za “povratnika godine”.

Među dobitnicima Laureus nagrade još su se našli snouborderka Chloe Kim, skijašica Lindsey Vonn, penjač iz Kine Xia Boyu, skijašica Henrieta Farkašova, sa članom njenog tima Natalijom Subrtovom, dok je Yuwa izabrana za organizaciju koja je činila velike stvari na planu društvene odgovornosti u sportu.

Upravo je odnos prema društvu bio važan segment Laureusa u protekloj godini jer je skoro 300.000 mladih ljudi iz 40 zemalja širom sveta učestvovalo u više od 160 sportskih programa ove organizacije, sa ciljem da se smanji nasilje i diskriminacija.

Za izuzetan doprinos nagradu je dobio Eliud Kipchoge, kenijski maratonac i svetski rekorder, a za životno dostignuće pehar je stigao u ruke fudbalskog trenera Arsena Wengera.

Izvor: Agencije