Oglasi

Laureatu za Oscara prijetili deportacijom

Palestinskog reditelja dokumentarca o bespravnoj gradnji u Pojasu Gaze pustili u SAD nakon intervencije Michaela Moorea.

Pripreme za dodjelu ovogodišnjeg Oscara u Los Angelesu su pri kraju. Glumci, producenti i reditelji pristižu, no jednom je gotovo uskraćen dolazak.

Palestinski reditelj Emad Burnat, čiji je dokumentarac nominiran za ovu filmsku nagradu, zadržan je u četvrtak navečer na aerodromu, uz prijetnju da će biti deportiran prije samog ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD).

Bio je to neugodan doček za Burnata. Imigracioni dužnosnici su njemu i njegovoj porodici prijetili deportacijom, ukoliko ne dokaže razlog dolaska u Sjedinjene Države.

"Sin me je pitao zašto nas drže. Rekao sam mu istinu, te da ćemo se možda morati vratiti nazad. Jako se naljutio, jer je bio umoran. Pitao me je zašto nas žele vratiti nazad", rekao je reditelj Burnat.

Pomoć Michaela Moorea

Kada je objasnio zašto je tu i pokazao pozivnicu za Oscara, nisu mu povjerovali. Smatra da je to zato što je Palestinac. Ispitivanje je trajalo 40 minuta.

"Imao sam vizu, imao sam dokumenta i pozivnicu. Imao sam sve, ali tražili su više", kaže palestinski reditelj.

Burnat je tražio pomoć i od američkog reditelja i oskarovca Michaela Moorea.

"Nazvao sam rukovodioce iz Akademije, oni su pozvali advokata, koji je kontaktirao imigracionog advokata, sve u pet minuta. Zatim sam pozvao prijatelja koji radi u State Departmentu. Nakon pola sata, ili nešto više, pustili su ga", rekao je Michael Moore, američki reditelj i oskarovac.

Američki dužnosnici odbili su komentirati ovaj incident.

"5 Broken Cameras" je prvi palestinski dokumentarni film, koji je nominiran za Oscara. 

Emad Burnat je sa izraelskim rediteljem i aktivistom Guyom Davidom snimio film o petogodišnjem protestu protiv oduzimanja zemljišta od strane izraelskih snaga i jevrejskih starosjedilaca. Radnja je smještena u selu Bilin u okupiranom Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera