Lauder: Njemačka zanemaruje odgovornost za Holokaust

Lauder zabrinut zbog aktuelnih neonacističkih marševa u nekim dijelovima Njemačke (EPA)

Njemačka zanemaruje svoju odgovornost za Holokaust time što odugovlači sa vraćanjem umjetničkih djela koje su nacisti konfiscirali i zato što ne uspijeva da se obračuna sa oživljenim antisemitizmom, izjavio je direktor Svjetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder.

On je za njemački list Welt am Sonntag kazao da su države poput Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Austrije imale mnogo bolji učinak u dokumentiranju i vraćanju umjetničkih djela koje su konfiscirali nacisti, koja su imali u svojim kolekcijama, i u vraćanju opljačkanih djela pravim vlasnicima, prenosi Reuters.

Njemačka je, suprotno od toga, previše sporo radila na digitalizaciji kolekcija umjetničkih djela i potrazi za njihovim prvobitnim vlasnicima, rekao je Lauder i dodao da je također zabrinut zbog aktuelnih neonacističkih marševa u nekim dijelovima zemlje, prenosi Tanjug.

Historijska odgovornost

“Jedina zemlja koja je premalo uradila je Njemačka. Njemačka ima historijsku odgovornost da učini pravu stvar. Svi znamo da je Holokaust potekao i proširio se iz nje”, rekao je Lauder.      

“Kada mi kao Jevreji vidimo te marševe i čujemo antisemitske slogane i uzvike ‘Hail Hitler’, to nas podsjeća na ono što se dogodilo ‘Kristalne noć’ 1938”, rekao je Lauder i dodao:

“To je sve povezano… Ako Njemačka ovo dozvoljava, ona ostatku sveta šalje signal koji pokazuje da Njemačka nije ispunila svoju odgovornost”.

Reuters navodi da Lauder planira da iznese svoje stavove i zabrinutost tokom govora koji bi trebalo da održi 26. novembra u Berlinu.

Izvor: Agencije