Latvija otkrila imena bivših KGB-ovih agenata

Na popisu bivših saradnika KGB-a je Ivars Godmanis, koji je dva puta bio latvijski premijer (EPA)

Bivši latvijski premijer, sadašnji predsjednik Vrhovnog suda te baltičke zemlje i jedan katolički kardinal nalaze se na popisu bivših saradnika sovjetskog KGB-a, objavljenom u Rigi.

Latvijski državni arhiv otkrio je potpuni popis bivših saradnika moskovske specijalne službe, od kojih su neki i dalje aktivni u političkom ili poslovnom životu, nakon 25 godina pravosudnih bitki, prenosi Hina.

Na popisu je Ivars Godmanis, koji je dva puta bio latvijski premijer, početkom 1990-ih godina i između 2007. i 2009. i zatim eurozastupnik, a sada sjedi u upravnom vijeću najveće farmaceutske kompanije u zemlji.

Tu je i predsjednik Vrhovnog suda Ivars Bickovics, bivši kardinal Julijans Vaivods, koji je umro 1990, bivši ministar vanjskih poslova Georgs Andrejevs i Aleksandrs Kudrjashovs, ruski pravoslavni metropolit u Rigi.

Popis saradnika

Popis saradnika otkriva da su saradnici KGB-a regrutirani iz svih profesionalnih sredina, rekao je u petak politolog Didzis Sensbergs za portal Pietiek.com.

Između 1953. i 1992. KGB je u Latviji zaposlio blizu 24.000 saradnika i agenata.

Za razliku od drugih zemalja sovjetskog bloka, Latvija je uspjela spriječiti uništenje arhiva KGB-a nakon što je postala nezavisna 1991. godine.

U to doba, latvijske vlasti su se smjestile u sjedište KGB-a u Rigi i brzo pohranile na sigurno mjesto dokumente u vrećama. Nazvane su “vreće KGB-a” i sadrže popise svih saradnika, njihove pseudonime, stvarna imena, mjesta rođenja i druge podatke.

Tu ima parlamentaraca, diplomata, umjetnika i pisaca, ali i imena onih koji su odbili sarađivati s moskovskim službama.

Arhive su sada besplatno dostupne na internet stranici kgb.arhivi.Iv.

Izvor: Agencije