Lattimer: BiH mora ozbiljno pristupiti pravima manjina

U Bosni i Hercegovini ne postoji politička volja za promjenu ustavnog okvira kako bi se poboljšala prava manjina, kazali su učesnici konferencije u Sarajevu.

Predstavnici manjina i učesnici konferencije tvrde da je situacija loša i nepromijenjena u posljednjih 20 godina. 

Najpoznatija sudska presuda koja BiH nalaže zakonske izmjene u ovoj oblasti je “Sejdić – Finci”.  Dervo Sejdić i Jakob Finci dokazali su pred Evropskim sudom za ljudska prava da su Ustav i Izborni zakon BiH diskriminirajući jer sprečavaju pripadnike manjina da se kandidiraju za člana Predsjedništva i Dom naroda BiH. Međutim, ova presuda nije jedina. BiH se do sada obavezala na poštivanje prava manjina u nekoliko dokumenata.

Direktor Međunarodne grupe za prava manjina, Mark Lattimer je kazao za Al Jazeeru: „Svaka država u Evropi ima problem sa diskriminacijom. Ovdje u BiH je taj problem posebno izražen po pitanju prava Roma jer oni se suočavaju sa dugoročnom marginalizacijom“.

Marignalizirani su i oni koji se identificiraju kao ostali, ali i mnogi pripadnici tri konstitutivna naroda koji se “suočavaju sa ograničenjima u sudjelovanju u političkom životu zato što nisu u ‘pravom ‘ entitetu“, rekao je Lattimer.

Islamofobija u Evropi

Lattimer je podsjetio kako je Međunarodna grupa za prava manjina predložila Vijeću Evrope pokretanje prekršajnog postupka protiv BiH kako bi se izvršio pritisak na političare u toj zemlji da se provedu ključne sudske odluke.

„Došlo je vrijeme da se uozbiljimo po pitanju odluka“, rekao je on. Podsjetio je kako nisu provedene presude u predmetu „Sejdić – Finci“ i brojne druge u oblasti ljudskih prava.

O presudi „Sejdić – Finci“ i njenom nepoštivanju na konferencije je govorio Jakob Finci: „Kada je ova presuda donesena, mi smo već kasnili šest godina sa njenom implementacijom jer je BiH još 2002. godine po prijemu u Vijeće Evrope obećala da će u roku od dvije godine promijeniti Ustav i usaglasiti ga sa Konvencijom o ljudskim pravima. Isto to smo rekli i 2005. Venecijanskoj komisiji, pa kada smo 2008. potpisivali SSP,  isto je to rečeno jer je to jedna od preambula, tako da 2009. godine ova presuda nije nikoga iznenadila.“

Govoreći o stanju manjinskih prava u Evropi, Lattimer je kazao kako taj kontinent ima velikih problema sa islamofobijom.

„U mnogim evropskim državama postoji trend sve veće netoleranicije prema muslimanskim zajednicama. Vidimo sve više napada u Ujedinjenom Kraljevstvu na muslimane, kao i u drugim državama zapadne Evrope.“

Izvor: Al Jazeera