Latinska Amerika za neometan pristup vakcinama i kreditima

Brazil, Kolumbija, Peru, Meksiko i Argentina su među deset zemalja svijeta u kojima je korona virus najzarazniji (EPA)

Latinska Amerika pozvala je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda velike sile da pokažu solidarnost u borbi s pandemijom COVID-19 tako što će omogućiti neometan pristup budućim vakcinama i međunarodnim beskamatnim kreditima.

Područje Latinske Amerike ima oko devet miliona oboljelih i više od 330.000 umrlih od COVID-19 u šest mjeseci, prema službenim podacima na koje se poziva AFP, prenosi Hina.

“S pandemijom je kao i sa siromaštvom, niko se iz nje ne može izvući sam”, izjavio je ove sedmice argentinski predsjednik Alberto Fernandez i zatražio pomoć međunarodne zajednice.

Upravo zbog pandemije korona virusa, ovogodišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a održava se virtuelno, emitiranjem unaprijed snimljenih obraćanja svjetskih čelnika.

Brazil, Kolumbija, Peru, Meksiko i Argentina su među deset zemalja svijeta u kojima je korona virus najzarazniji.

Pristup budućim vakcinama

U govorima čelnicima Latinske Amerike izrazili su zabrinutost za pristup budućim vakcinama.

“Vakcine moraju biti proglašene svjetskim javnim dobrom”, istaknuli su predsjednici Argentine i Perua.

Čile je pozvao svjetske sile da se prestanu “stalno sukobljavati”, u aluziji na kinesko-američki sukob, te potaknuo da se posvete borbi protiv pandemije i svjetske recesije.

“U zdravstvu to znači da trebaju dijeliti znanje i dijagnostiku, koordinirati zatvaranje i otvaranje granica, ujediniti snage u razvoju i rapoloživosti efikasne i sigurne vakcine, kao i sarađivati s državama koje su najranjivije”, rekao je čileanski predsjednik Sebastian Pinera.

“Samo na taj način moći ćemo imati vakcine i tehnologije bez patenata, koji će se pravedno raspodijeliti pogotovo s brigom za najranjivije”, kazao je predsjednik Ekvadora Lenin Moreno.

Revizija kriterija za zajmove

Nekoliko država zatražilo je reviziju kriterija za dodjelu međunarodnih zajmova te moratorij na otplatu dugova.

“Nijedna zemlja ne može plaćati dugove tako što će svoj narod lišiti zdravstvene njege, obrazovanja, sigurnosti i sposobnosti za ostvarivanje rasta”, sažeo je svoje izlaganje argentinski predsjednik.

Pandemija će “pogoršati siromaštvo, nejednakost i nezaposlenost”, rekao je u svom govoru ekvadorski predsjednik, insistirajući “na multilateralnoj finansijskoj i tehničkoj podršci”.

Izvor: Agencije