Larisa Cerić pali olimpijski plamen na otvaranju EYOF-a

Domaću reprezentaciju na EYOF-u će predstavljati 21 sportistica i sportist uz osam trenera, a nastupit će u pet sportova (Anadolija)

Larisa Cerić, najbolja bosanskohercegovačka sportistica, zapalit će olimpijski plamen tokom ceremonije otvaranja Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 10. februara na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase”, prenose agencije,

Ovo je objavljeno danas u Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine prilikom predstavljanja reprezentacije te države za takmičenje koje će biti održano od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Kako navodi agencija Anadolija, bh. delegacija na svečanom otvaranju EYOF-a imat će 31 člana, a zastavu će nositi skijašica Esma Alić.

“Za mene je velika čast nositi zastavu Bosne i Hercegovine, pogotovo zato što će EYOF biti održan u mojoj zemlji”, istakla je Alić.

Domaću reprezentaciju na EYOF-u će predstavljati 21 sportistica i sportist uz osam trenera, a nastupit će u pet sportova: alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snoubordu i brzom klizanju, s tim da će se neki takmičiti u dvije discipline.

Naslijeđe za sljedeće generacije

“Nema puno gradova koji su olimpijski, a još manje ima gradova u kojima se dva puta pali olimpijski plamen. Sarajevo 1984. imalo je tu privilegiju i Sarajevo i Istočno Sarajevo u nedjelju na stadionu Koševo imaju ponovo privilegiju da se upali olimpijski plamen, koji je ovdje među nama”, istakao je Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine prilikom predstavljanja bh. tima.

“EYOF je izvanredan alat da živimo drugačiju Bosnu i Hercegovinu, da živimo Bosnu i Hercegovinu u kojoj će prevladavati upravo vrijednosti koje EYOF nosi sa sobom, a to su izvrsnost, respekt, prijateljstvo, povjerenje, poštovanje i fer-plej. I to je ono što treba da ostane kao naslijeđe kada odu mladi ljudi iz 46 evropskih zemalja. Bosna i Hercegovina je ponosna na ovaj projekat, koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost da imaju sjećanje, da imaju viziju kuda i na koji način trebaju živjeti u Bosni i Hercegovini.”

Evropski zimski olimpijski festival mladih bit će održan od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Okupit će više od 1.000 takmičara, približno 750 članova delegacija iz 46 država te više od 150 akreditiranih novinarskih ekipa i hiljade volontera iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije