Larijani: Napad na iranske gardiste planiran u Pakistanu

Iran, Revolucionarna garda, Napad
Iran je zatražio od Pakistana da pronađe odgovorne za napad u kojem je ubijeno 27 pripadnika Revolucionarne garde (EPA)

Predsjednik iranskog Parlamenta Ali Larijani izjavio je u nedjelju da je napad u kojem je poginulo 27 pripadnika elitne Revolucionarne garde “planiran u Pakistanu i od tamo izveden”, prenosi Tanjug.

Kako javlja agencija AP, Larijanijeva izjava, koju je prenijela državna agencija Irna, uslijedila je nakon što su prvobitno neki iranski dužnosnici za taj napad optužili Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Pakistanski veleposlanik u Teheranu pozvan je u nedjelju u iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Pakistan je osudio napad u srijedu, a kako kažu izvori AP-a, pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi razgovao je u nedjelju telefonom s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom i obećao punu suradnju svoje zemlje u istrazi.

Odgovornost preuzela grupa Jaish al-Adl

Iran je zatražio od Pakistana da pronađe odgovorne za nedavni napad u kojem je ubijeno 27 pripadnika iranske Revolucionarne garde, prenijele su u subotu agencije.

“Ukoliko Pakistan ne ispuni svoje obveze, Iran zadržava pravo suočiti se s prijetnjama na svojoj granici, na temelju međunarodnog prava, i kaznit će teroriste”, rekao je zapovjednik Revolucionarne garde, general Mohammed Ali Jafari.

On je, također, optužio SAD i Izrael da su “naredili” Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima da izvrše napad, prenosi AP.

Odgovornost za napad preuzela je grupa Jaish al-Adl (Vojska pravde), koja je aktivna na iransko-pakistanskoj granici.

Pakistan je blizak saveznik glavnog protivnika Irana u regiji, Saudijske Arabije, ali nastoji održati ravnotežu u odnosima s Teheranom i Rijadom, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije