‘Lancet’ pozvao Amerikance da glasaju za promjenu

S toliko toga izgubljenog i toliko toga što je još na kocki, predsjednički izbori 2020. su dobar trenutak da američko izborno tijelo prigrli promjenu na bolje, navodi Lancet (EPA)

Medicinski časopis Lancet u petak je pozvao Amerikance da 3. novembra glasaju za promjenu, objavljujući uvodnik u kojem se odgovor predsjednika Donalda Trumpa na pandemiju korona virusa naziva “katastrofom”.

Taj medicinski časopis nije eksplicitno podržao demokratskog kandidata Joea Bidena u svom komentaru, nego se fokusirao na pitanje šta je spriječilo SAD da “na odgovarajući način odgovori na najveću zdravstvenu krizu u stoljeću”, prenosi Hina.

U tekstu se govori o “ugroženoj mreži socijalne sigurnosti, kontinuiranoj eroziji povjerenja u javni sektor, percipiranom smanjivanju odgovornosti savezne vlade, te političkom miješanju u ključno javnozdravstveno tijelo u zemlji”, Agenciju za kontrolu i sprečavanje bolesti.

To je “kulminiralo katastrofalnim američkim odgovorom na pandemiju korona virusa”, kaže se u tekstu.

Trumpovo upravljanje pandemijom ključna je tema predizborne kampanje, gdje je predsjednik optužen za potkopavanje naučnih institucija i širenje lažnih informacija.

Sjedinjene Američke Države su zemlja najpogođenija pandemijom na svijetu, s gotovo devet miliona zaraženih i više od 228.000 umrlih. U četvrtak je objavljeno da SAD ima rekordni broj novih slučajeva, više od 90.000 dijagnoza u 24 sata.

U Lancetovom uvodniku stoji da se Amerika suočava s neprekidnom devalvacijom nauke, te se podsjeća da se Trumpova administracija povukla iz više međunarodnih ugovora i agencija, među ostalim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“S toliko toga izgubljenog i toliko toga što je još na kocki, predsjednički izbori 2020. su dobar trenutak da američko izborno tijelo prigrli promjenu na bolje”, stoji u tekstu.

Stagnacija samozadovoljstva

U njemu se od glasača traži da “odbace stagnaciju samozadovoljstva” te se ponovno priključe globalnoj zajednici “u potrazi za pravednijom i održivijom budućnošću”.

Još nekoliko utjecajnih naučnih publikacija objavilo je jetku analizu Trumpove ostavštine na planu zdravstva i znanosti u sedmicama uoči izbora.

Ranije ovog mjeseca časopis Nature, jedan od vodećih svjetskih naučnih publikacija, objavio je da podržava Bidena za predsjednika.

U njegovom uvodniku stoji da nijedan američki predsjednik u recentnijoj historiji nije do te mjere neumoljivo napadao i potkopavao vitalne institucije poput naučnih agencija, ministarstva pravosuđa i sam izborni sistem.

Njegovo povlačenje iz WHO-a naziva “nezamislivim tokom pandemije”.

New England Journal of Medicine osudio je “iznenađujući” američki neuspjeh da stavi slučajeve i smrti od COVID-a 19 pod kontrolu, ali nije izričito podržao Bidena.

Neke druge publikacije prekršile su također tradiciju i dale podršku za Bijelu kuću. Tako se u septembru prvi puta u 175-ogodišnjoj historiji, američki naučni časopis Scientific American izjasnio i dao podršku Bidenu.

“Ne činimo to olako”, napisali su urednici za broj od oktobra. Trump je teško oštetio SAD i njegov narod “jer odbija dokaze i nauku”, napisali su.

Izvor: Agencije