Lam se izvinila muslimanima Hong Konga zbog incidenta

Četiri mjeseca protesta gurnula su Hong Kong u najtežu političku krizu u nekoliko decenija (EPA)

Čelnica Hong Konga Carrie Lam izvinila se u ponedjeljak gradskoj muslimanskoj zajednici nakon što je policija, upotrijebivši vodeni top s bojom, pogodila veliku džamiju tokom operacija rastjerivanja demonstranata u nedjelju navečer.

Lam je posjetila džamiju u okrugu Kowloon, a glavu je pokrila šalom kako bi iskazala poštovanje islamskim čelnicima i izvinila se zbog incidenta, javlja FENA, pozivajući se na Reuters.

Zahvalila islamskim čelnicima

Čelnica Hong Konga otputovala je u Japan da bi prisustvovala sutrašnjoj ceremoniji ustoličenja cara Naruhita, a u vladinoj izjavi objavljenoj kasnije zahvalila je islamskim čelnicima na stalnim pozivima na smirenje tokom političkih previranja koja su zahvatila grad u posljednjih pet mjeseci.

Tokom operacija protiv demonstranata policija je upotrijebila suzavac i vodene topove za rastjerivanje demonstranata koji su bacali benzinske bombe. Sigurnosne snage također su prskale plavu boju iz mlaznih topova u mase okupljenih ljudi.

U jednom incidentu top s plavom bojom potopio je ulazna vrata i trotoar ispred džamije u Kowloonu, najveće u Hong Kongu, gdje se okupljalo nekoliko ljudi, uključujući novinare.

Plave mrlje ostale su na cesti ispred džamije dok su se u ponedjeljak vjernici okupljali na molitve, prenio je Reuters.

Četiri mjeseca protesta

Četiri mjeseca protesta gurnula su Hong Kong u najtežu političku krizu u nekoliko decenija i predstavljaju najveći otpor javnosti kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu u šest godina, koliko je na vlasti.

Proteste je potaklo donošenje zakona kojim je dozvoljeno izručenje građana Hong Konga na suđenje u druge dijelove Kine.

Nakon što je zakon povučen pod pritiskom tih protesta, oni su nastavljeni kao prodemokratski pokret otpora nastojanju Pekinga da pojača kontrolu nad bivšom britanskom kolonijom, koja  je 1997. integrirana u Kinu po načelu “jedna zemlja, dva sistema”.

Izvor: Agencije