‘Lakonoga’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Film Lakonoga prati životnu priču Fahrudina Kučuka, koji u rodnom Sarajevu doživljava najsretnije, ali i najbolnije trenutke.

Drugog maja 1992. njegov život dobija potpuno drugi tok i smisao.

Lakonoga simbolizira lik Fahrudinove kćerkice heroine, koja je umnogome odredila njegov život i rad. Kroz svoje stvaralaštvo nastoji usrećiti svu djecu svijeta i zaštititi njihova prava, a osnovno je pravo na život.

Fahrudin Kučuk, istaknuti bosanskohercegovački književnik i bajkopisac, objavio je 11 romana, zbirku pjesama, zbirku pripovjedaka, nekoliko pozorišnih tekstova te veliki broj edukativno-zabavnih slikovnica.

Njegova trilogija Mračno kraljevstvo u recenzijama književnih kritičara upoređena je s Gospodarom prstenova.

Dobitnik je brojnih priznanja, a dvaput je bio nominiran za prestižnu nagradu “Astrid Lindgren”, koja se dodjeljuje u čast poznate švedske autorice romana Pipi Duga Čarapa.

O autorici

Lejla Zvizdić dugogodišnja je bh. novinarka; autorica je, scenaristica i režiserka nekoliko dokumentarnih filmova i najsloženijih televizijskih projekata.

Lejla Zvizdić

Dokumentarni prvijenac DaNaK o procesu pronalaska i identifikacije nestalih osoba, kojim je s najvišom ocjenom odbranila svoj diplomski rad na temu “Dokumentarni film u televizijskom novinarstvu” na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, dobio je priznanje Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP).

Njen posljednji autorski film Lakonoga (Light-footed) dobio je odlične kritike gledalaca, ali i filmskih stručnjaka nakon prikazivanja na 2. AJB DOC Film Festivalu u Sarajevu.

Radi na još dva dokumentarna filma, od kojih će jedan svjetlo dana ugledati krajem 2019.

Izvor: Al Jazeera