Lajčakova poruka BiH: Niko neće uraditi vaš posao

Šef diplomatije Slovačke smatra da najavljeno potpisivanje sporazuma ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, a to je EU (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajući OSCE-a Miroslav Lajčak nakon susreta sa čelnicima Bosne i Hercegovine istakao je kako je stekao utisak da se traži rješenje za uspostavu vlasti koje neće biti ni gubitak ni dobitak ni za jednu političku stranku, ali će Bosna i Hercegovina kao država biti na dobitku.

“Mislim da je glavni cilj mojih razgovora s njima bio da se bavimo pitanjem uspostave organa vlasti. Tu su dva glavna pitanja: odnos prema NATO-u i odnos prema Izbornom zakonu”, rekao je Lajčak na konferenciji za medije nakon sastanka sa čelnicima SNSD-a, SDA i HDZ-a Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, prenosi Anadolija.

Naglasio je da je optimističan nakon razgovora s bh. političarima, dodajući kako je shvatio da među njima postoji određena težnja da se postigne rješenje.

“Optimističniji sam poslije tih razgovora nego što sam bio na početku. Ipak, vidite kakva je situacija u međunarodnoj zajednici i Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina treba da radi svoj posao, niko neće da ga radi umjesto vas”, rekao je Lajčak, istakavši kako je primijetio da postoji želja da se nađe neko rješenje za zemlju.

Nužno provesti reforme

“To ipak neće biti pobjeda jednih protiv drugih. Ono što NATO nudi dobro je za ovu zemlju”, rekao je Lajčak, napominjući da razgovori o prihvatanju godišnjeg plana ipak ne znače i članstvo u NATO-u.

“NATO nije u stanju da nudi Bosni i Hercegovini članstvo, ali mislim da je u interesu ove zemlje da poboljša kvalitet svojih oružanih snaga i saradnje s NATO-om”, rekao je Lajčak.

Istakao je da pitanje proširenja Evropske unije u ovom trenutku nije toliko popularno kao ranije jer se Unija posljednjih deset godina bavila svojim problemima.

“To su, prije svega, finansijska kriza, migracijska kriza, a sada i Brexit. EU sada rješava pitanje svoje budućnosti, budžet za sedam godina i formiranje novih institucija vlasti”, rekao je Lajčak.

Naglasio je da bh. vlasti moraju ispuniti određene uvjete i provesti reforme kako bi se zemlja približila EU-u.

“Za ulazak u EU neće biti prečica i olakšica”, rekao je.

Izvor: Agencije