Lajčak Srbiji: ‘Sporazum s proruskom organizacijom je zbunjujući’

Šef diplomatije Slovačke smatra da najavljeno potpisivanje sporazuma ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, a to je EU (Anadolija)

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johannes Hahn istakao je da Srbija potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom u okviru mogućnosti koje ima, ali da postepeno mora da usaglašava svoju spoljnu politiku sa EU.

Hahn je, dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Helsinikiju, na pitanje austrijskog javnog servisa ORF da prokomentariše “nameru Srbije da se priključi proruskom bloku”, odgovorio: “Ne priključuju se ničemu, već zaključuju sporazum u okviru mogućnosti koje imaju”.

“Međutim, odlučujuće je da se Srbija u spoljnoj politici postepeno mora približiti EU”, dodao je Hahn.

I šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak smatra da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, što je članstvo u EU.

“Ako ste ozbiljni u svojoj evropskoj orjentaciji onda pratite političke izbore koji vas tome približavaju. Ovoj korak nije jedan od tih”, poručio je Lajčak.

‘Ne može se u više pravaca istovremeno’

Ministar spoljnih poslova Slovačke je dolazeći na sastanak sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana u Helsinikiju ocenio da je najavljeno potpisivanje trgovinskog sporazuma sa “proruskom grupacijom” od strane Srbije “zbunjujuće” i poručio da se “ne može ići u više pravaca istovremeno”.

Srbija bi 25. oktobra trebalo da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom, a Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije postoji od 2000. godine.

Predsednik spoljnopolitčkog komiteta u Evropskom parlamentu i donedavni izvestilac za Srbiju u ovoj instituciji David Mc Allister rekao je da Srbija, ako potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma s tim savezom, nakon što pristupi EU.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini EAEU i Srbije trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno, morao bi da obuhvati “izlaznu klauzulu, koja garantuje da Srbija može da otkaže sporazum do dana pristupanja u EU”.

Evropska komisija saopštila je da će Srbija morati da raskine novi trgovinski sporazum sa ruskom Evroazijskom ekonomskom unijom kada se pridruži Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije