Lajčak specijalni predstavnik za dijalog Srbije i Kosova te Zapadni Balkan

Lajčak je prethodno bio ministar vanjskih poslova Slovačke (EPA)

Vijeće Evropske unije imenovalo je Miroslava Lajčaka specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

“Zadaci novog specijalnog predstavnika EU-a bit će postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova te poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu”, navodi se u saopćenju Vijeća EU-a.

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog specijalnog predstavnika EU-a biti rad na nastavku dijaloga Srbije i Kosova.

Dodaje se da će Lajčak raditi na “prevazilaženju naslijeđa prošlosti” i “dosljednosti i efikasnosti djelovanja EU-a na Zapadnom Balkanu”.

Jednogodišnji mandat

Novi specijalni predstavnik EU-a odmah će preuzeti svoje dužnosti, s početnim mandatom od 12 mjeseci.

U Vijeću EU-a podsjećaju da je Lajčak prethodno bio ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (2017–2018).

Bio je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini od 2007. do 2009.

Dodaje se da je, kao lični izaslanik visokog predstavnika EU-a, u ime Unije pregovarao, organizirao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006.

Devet specijalnih predstavnika

“Specijalni predstavnici EU-a promoviraju politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona”, navode u Briselu.

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell predložio je u februaru ministrima vanjskih poslova EU-a Lajčaka kao novog specijalnog prdstavnika za dijalog Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.

Unija trenutno ima devet specijalnih predstavnika, koji podržavaju rad visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella.

Izvor: Agencije