Lajčak predložen za specijalnog izaslanika EU-a za Zapadni Balkan

Lajčak je karijerni slovački diplomat, a trenutno je na funkciji ministra vanjskih poslova (EPA)

Šef evropske diplomatije Josep Borrell predložio je zemljama Evropske unije imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika EU-a za Zapadni Balkan, ali dok postupak ne bude dovršen, to još ne može biti službeno potvrđeno, izjavio je u petak glasnogovornik Evropske komisije.

“Visoki predstavnik (za vanjsku i sigurnosnu politiku) obavijestio je zemlje članice o toj namjeri, ali dok zemlje članice ne odluče i ne odobre to imenovanje, visoki predstavnik nije u mogućnosti službeno to potvrditi”, rekao je Borrellov glasnogovornik Peter Stano, prenijela je Hina.

Međutim, povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je u četvrtak u Pragu da je izbor Lajčaka na tu funkciju “dobar”. 

Na upit koji će biti zadatak posebnog izaslanika EU-a za Zapadni Balkan Stano je rekao da će to prvenstveno biti dijalog između Srbije i Kosova, ali da će njegova dužnost također biti promoviranje evropskih vrijednosti u cijeloj regiji, odnosno pomaganje zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu približavanja Evropskoj uniji.

Bio visoki predstavnik u BiH

Lajčak je karijerni slovački diplomat, a trenutno je na funkciji ministra vanjskih poslova.

Od 2007. do 2009. bio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija odlučila se za imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan nakon što su Sjedinjene Američke Države imenovale dva za to područje.

Matthew Palmer specijalni je izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, a Richard Grenell imenovan je izaslanikom za dijalog između Srbije i Kosova.

Grenell je istovremeno i američki ambasador u Njemačkoj, a dužnost specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije obavljat će paralelno s tom dužnošću.

Izvor: Agencije