Lajčak podnio ostavku zbog odbijanja sporazuma o migrantima

Ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak odlučio je, potaknut odlukom Parlamenta, dati ostavku (EPA)

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak odlučio je podnijeti ostavku u znak protesta zbog odluke Parlamenta da odbije sporazum Ujedinjenih naroda o migrantima, izjavili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Lajčak je bio predsjednik Generalne skupštine UN-a kada je sporazum o migracijama prihvaćen te je već ranije prijetio ostavkom ako ga njegova zemlja ne prihvati.

Globalni sporazum za sigurne, uredne i regularne migracije odobrile su u julu sve 193 zemlje članice UN-a, osim SAD-a, koji se iz pakta povukao prošle godine te bi trebao biti formalno ratificiran u decembru.

Sastanak s premijerom i predsjednikom

Sporazum UN-a o migracijama postao je kontroverzan u mnogim zapadnim zemljama, a sporazum su do sada odbacili Italija, Slovačka, Poljska, Austrija, Češka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Australija, Izrael i Sjedinjene Američke Države.

Sporazum je nastao nakon najvećeg priljeva migranata u Evropu od Drugog svjetskog rata, kada su mnogi bježali od konflikata i siromaštva sa Bliskog istoka, Afrike i drugih područja.

“Ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak odlučio je, potaknut odlukom Parlamenta, dati ostavku”, izjavili su iz Ministarstva vanjskih poslova, dodajući kako će dodatne informacije dati nakon što se Lajčak sastane s premijerom Peterom Pellegrinijem i predsjednikom Andrejem Kiskom.

Izvor: Agencije